Börsen vände dur till moll

Stockholmsbörsen inledde måndagen optimistiskt men föll snabbt ned under nollstrecket.
Börsen vände dur till moll - omx-borsen-700_binary_6991488.jpg

Omkring klockan 10.10 var OMXS30 ner 0,5 procent till 1.413. Aktier för 3,6 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På de europeiska börserna var DAX ner 1,1 procent i Frankfurt, medan CAC40 i Paris var ner 2,5 procent.

Bland toppbolagen inom OMXS30 syntes flera de defensiva aktier, där Getinge steg 3,4 procent. Även Telia och Essity var i topp med uppgångar på en dryg procent.

Assa Abloy steg 1,5 procent till 175:50 kronor. Låsbolaget har fått en höjd rekommendation av Kepler Cheureux till köp (behåll), med sänkt riktkurs till 206 kronor (227).

ABB, som för dagen handlades utan rätt till utdelning om 8:33 kronor, sjönk 7:80 kronor, motsvarande 4,3 procent. Bolaget sänkte på måndagen förväntningarna på intäkter och ebita-marginal för det första kvartalet på grund av effekterna av covid-19.

SSAB föll 4,7 procent. Ståltillverkaren, som tidigare halverat utdelningsförslaget, meddelade på måndagen att förslaget nu helt dras tillbaka.

I botten fanns även Alfa Laval. Verkstadskoncernen har fått en sänkt behåll från köp. Riktkursen sänks till 175 från 280 kronor. Aktien sjönk 3 procent till dryga 169 kronor.

Boliden meddelade i ett pressmeddelande i helgen att produktionen vid zinkgruvan Tara på Irland har stoppats tillsvidare, som en följd av att den irländska regeringen infört strikta restriktioner. Aktien var ner 2,7 procent.

Nordea markets har sällat sig till de analytiker som inlett bevakning av Electrolux Professional med rekommendation köp. Riktkursen sattes till 35 kronor. Aktien var upp 4 procent till 21:90 kronor.

First North-listade hälsovårdsbolaget Sedana Medical ser nu en ökad efterfrågan av bolagets produkt Anaconda, för inhalationssedering, som följd av covid-19. Bolaget prognostiserar en försäljningsökning om cirka 50 procent för det första kvartalet 2020 och omkring 100 procent för mars månad, jämfört med samma perioder föregående år. Aktien belönades med att handlas upp närmare 15 procent.

Mekonomen affärsområde Meca/Mekonomen har drabbats av ett IT-intrång. Bland annat ligger Mekonomens hemsida nere. Bolaget arbetar med att åtgärda problemen. Aktien backade 3,5 procent.

I oljesektorn räknar Equinor och Lundin Petrouleum och med högre produktionsnivåer än tidigare från Johan Sverdrup-fältet. Analyshuset Arctic Securities har dock sänkt sina rekommendationer för de båda oljebolagen till sälj från köp. Oljepriserna backade på måndagen ned under 25 dollar per fat för Brentterminenen och Equinor var ner 3,7 procent på Oslobörsen och i Stockholm var Lundin Petroleum ner över 5 procent.

Nordea Market har upprepat köp för flera bolag i bettingsektorn, däribland Kindred, Kambi, Betsson och Catena Media. Av de genomgångna bolagen steg Catena Media dryga 9 procent, medan Betsson var upp 4,2 procent. Även kindred steg och var upp 0,7 procent. Marknaden förhöll sig mer skeptisk till Kambi som var ner 3,5 procent.

I samma sektor rekommenderade tidningen Börsveckan köp av Net Ent, som var ner omkring en halv procent. Tidningen rekommenderade även köp för Nobia. Köksbolaget sällade sig dock på måndagen till bolagen som drar tillbaka utdelningen och aktien var ner 3,6 procent. Pandox pekades också ut som en köpvärd aktien av Börsveckan, men det hjälpte inte aktien som föll 5,3 procent.

Beträffande de båda bilsäkerhetsbolagen Veoneer och Autoliv menade Börsveckan att det kan vara läge att avvakta. Dagens industris analytiker lutade dock åt andra hållet för Veoneer, som tidningen anser kan vara en köpvärd aktie för den mer riskvillige. Veoneer steg 4,4 procent, medan Autoliv var ner 2,6 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG