Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Börsen väntas stå emot handelsoron

2020-01-15 08:58
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen väntas inleda oregelbundet på onsdagen. I utlandet har det förekommit viss internationell handelsoro som har pressat kurserna något.

USA-börserna tappade en aning på tisdagskvällen och i Asien har kurserna backat. De europeiska och amerikanska börsterminerna pekar marginellt ned inför dagens handelssessioner.

Enligt IG Markets förhandel väntas dock det svenska storbolagsindexet OMXS30 öppna upp 0,2 procent, efter tisdagens marginella uppgång för indexet på 0,1 procent till 1.793.

Mode- och skoföretaget Venue Retail Group redovisar en ökad förlust för kvartalet som slutade i november. Försäljningen i jämförbara butiker minskade med 4 procent.

"En förklaring till lägre försäljning jämfört med föregående år, är att Black Friday-perioden inföll en vecka senare - därmed hamnade söndagen och måndagen i december", uppger bolaget.

I detaljhandelssektorn har Clas Ohlson släppt försäljningssiffror för den viktiga decembermånaden. Bolagets totala försäljning sjönk med 2 procent och det gjorde även den organiska försäljningen. Onlineförsäljningen steg 27 procent.

Bettingbolag kan fortsatt hamna i fokus efter den turbulenta måndagen när sektorn pressades av Kindreds vinstvarning och tuffare reglering i Storbritannien. SEB sänker sin rekommendation för Kindred till behåll. Pareto har sänkt sin riktkurs, men upprepar köprekommendation.

Bygghissbolaget Alimaks vd Tormod Gunleiksrud kommer att lämna sin befattning under 2020. Han har varit företagets vd sedan 2012.

Oljeprospekteringsbolaget Africa Oil har genomfört ett förärv av oljetillgångar utanför Nigerias kust, en affär som ursprungligen aviserades i oktober 2018 men som nu alltså blivit klar. Pareto Securities tror att aktien komma att stiga.

Africa Oils krisande olje- och gaspartner Tullow Oil har samtidigt meddelat nedskrivningar på cirka 1,5 miljarder dollar efter fjolårets besvikelser på flera oljefält och lägre oljeprisförväntan.

Strålterapibolaget Elekta har fått en kinesisk order på tio linjäracceleratorer med planeringssystem och service.

Verkstadsföretaget Sandvik har fått sänkt rekommendation av Pareto Securities till behåll. Riktkursen höjs dock från 190 till 200 kronor.

DNB Markets höjer rekommendationen för NCC till köp, men nedgraderar rekommendationen för konkurrenten Peab till behåll.

Fastighetsbolaget Klövern har fått sänkt rekommendation av Nordea Markets till sälj.

Byggmax har fått höjd rekommendation av SEB Equities till köp. Riktkursen höjs från 30 kronor till 35 kronor. Byggmax stängningskurs i tisdags var 27:34 kronor.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom