Börsjättarna att hålla ögonen på under fredagen

Första rapportveckan avslutas med flera rapporter från börsjättar. Resultaten är viktiga, men mest intressant är eventuella ledtrådar om bolagens framtida ledning.
Börsjättarna att hålla ögonen på under fredagen - lundstedt-molin-ekholm-affarsvarlden-700_binary_6878678.png

Först ut är Volvo som rullar ut rapporten redan klockan 7.20. Flera analytiker väntar att Volvo under det tredje kvartalet har gynnats av en förbättrad efterfrågan på huvudmarknaderna och pågående effektiviseringar. Nordea flaggar för att den starka marknadstrenden möjliggör extra återföringar till aktieägarna.

”Tack vare rekordstarka kassaflöden och en överkapitaliserad balansräkning ser vi utrymme för extrautdelningar, eventuellt redan för 2017”, skriver Nordea.

Men det finns några hinder på vägen, menar analytikerna.

”Även om de underliggande marknaderna var starka under tredje kvartalet räknar vi med att Volvos utveckling fortfarande bromsas av de ihållande flaskhalsarna i komponentleveranser i det europeiska systemet”, skriver Carnegie och förklarar att det ger högre kostnader samt hindrar Volvo att skruva upp produktionen i sina egna anläggningar.

Nyligen höjdes koncernens finansiella mål rejält, vilket fick Volvo-aktien att studsa upp på börsen. I samma veva gick Christer Gardell, grundare av storägaren Cevian, ut med att en uppdelning av Volvo i tre olika börsbolag bör ske senast nästa år.

Ytterligare ett Cevian-ägt bolag, Ericsson, rapporterar under fredagsmorgonen. Förväntningarna på det problemtyngda bolagets tredje och fjärde kvartal sänktes rejält direkt efter halvårsrapporten och har sedan justerats ned ytterligare. På kort sikt väntas bolaget fortsätta att lida av lägre försäljningsvolymer och tunga negativa resultatposter, samtidigt som effekterna av besparingar inte syns än.

En intressant punkt i rapporten är ägarfrågan. Både Cevian och Investor har ökat sina positioner de senaste kvartalen.

Analytikerna spanar också efter tecken på ändringar i ledningen. Société Générale menade att ledningsförändringarna inte är över sedan Ronnie Leten nominerats till ny styrelseordförande. Det ryktas också om ett skifte på vd-posten, som i dag innehas av Börje Ekholm.

Favorittippad kandidat efterträdare är den nuvarande Assa Abloy-vd:n Johan Molin. Låsbolaget rapporterar klockan åtta på fredagsmorgonen, med Molins stundande avgång i analytikernas fokus. Inför rapportperiodens inledning kom besked om att Assa Abloys vd Johan Molin överväger att lämna sin post under 2018. RBC bedömer att den överhängande vd-avgången fortsatt kan komma att tynga aktien.

Enligt konsensus från SME Direkt väntas rörelsemarginalen uppgå till 16,7 procent, vilket ligger inom målintervallet på 16-17 procent. Tillväxten i det tredje kvartalet ligga på 3,7 procent, klart under det finansiella målet på 10 procent. Valutan, som under det andra kvartalet gav stöd, har nu svängt och väntas påverka negativt med 1,9 procentenheter.

Trots en svag tillväxt verkar analytikerna övervägande positiva till Assa Abloys aktie. Bland 19 analytiker har sju stycken en köprekommendation och bara två rekommenderar sälj.

Fredagens rapportschema:

Bolag Tid
Volvo 7.20
Ericsson 7.30
Ahlsell 7.30
Betsson 7.30
Duni 7.45
Assa Abloy 8.00
Axis 8.00
Castellum 8.00
Husqvarna 8.00
Micro Systemation 8.00
Midsona 8.00
Proact 8.00
Collector 8.15
Arcam 8.30
Beijer REF 8.30
Vitec 8.30
Studsvik 13.00
Uniflex 13.30
NAXS Före börsöppning
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.