Chiptillverkare rusade på stark New York-börs

De ledande börsindexen i New York stod för ett rejält rally på torsdagen efter att handelsoron dämpats. Kina levererade starkare handelssiffror för juni än väntat samtidigt som de globala räntorna stabiliserades något.

Dow Jones storbolagsindex stängde upp 1,4 procent till 26.380. Det bredare indexet S&P 500 avancerade 1,9 procent till 2.938, medan tekniktunga Nasdaq Composite steg 2,2 procent till 8.039.

Samtliga sektorer i S&P 500 slutade på plus och allra bäst gick det för energibolag, tätt följt av teknik.

Handelsoron bedarrade något tack vare en stabiliserande kinesisk valuta tillsammans med oväntad hög exportdata från Kina på torsdagen. Den kinesiska exporten i juni steg med 3,3 procent jämfört med samma månad året före, att jämföra med en väntad minskning på 2,0 procent.

På bolagsfronten steg chiptillverkaren Advanced Micro Devices 16 procent efter att ha lanserat en ny version av en serverprocessor, som används av både Google och Twitter. Enligt AMD erbjuder den dubbelt så bra prestanda som Intels konkurrerande processor och är dessutom hälften så dyr. Intel-aktien steg 0,9 procent.

Det pressade cybersäkerhetsbolaget Symantec var upp 12 procent. Efter stängning bekräftades att Broadcom har köpt Symantecs företagsavdelning. Broadcom-aktien var upp 0,3 procent.

Däremot rasade Kraft-Heinz 8,6 procent sedan resultatet för det första halvåret mer än halverats jämfört med samma period året innan.

Lyft steg 3 procent efter att ha redovisat intäkter och förlust för det andra kvartalet som var bättre än väntat. Samtidigt steg konkurrenten Uber med 8 procent inför sin rapport efter stängning.

Roku, som tillverkar mediaspelare, lyfte drygt 20 procent efter att ha redovisat en kvartalsrapport som slog förväntningarna på onsdagskvällen, och som även innehöll optimistiska utsikter.

Molntjänstebolaget Salesforce.com ska köpa israeliska mjukvaruutvecklaren Clicksoftware för 1,4 miljarder dollar. Aktien handlades upp 1,5 procent.

I råvaruhandeln rekylerade WTI-oljan upp 3 procent efter onsdagens kraftiga nedställ. Guldet rekylerade åt andra hållet men höll sig över 1.500 dollar per uns.

Räntan på den amerikanska tioåringen var ned 2 punkter till 1,71 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.