Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Coronafrossa i Milano

2020-03-11 18:00

Coronaviruset har slagit hårt i Italien – även på börsen. Restauranger, fotbollsklubbar och modejättar tillhör den senaste månadens kursförlorare.

Norra Italien har blivit epicentrum för coronaviruset i Europa, och i slutet av förra veckan beslutade sig den italienska regeringen för att försätta stora delar av regionen i en månadslång karantän. Den italienska premiärministern Giuseppe Conte har samtidigt varnat för att smittan kan ha en ”väldigt stark” inverkan på den italienska ekonomin. Coronafrossan syns inte minst på Milanobörsen, som har rasat 15 procent den senaste månaden.

I tabellen här intill presenteras ett urval av de italienska aktier som har fallit mest i år, och som väntat återfinns flera servicebolag i toppen. Italien är världens femte mest besökta land och den italienska turismnäringen står för 13 procent av landets BNP. Det förväntade turisttappet har gjort att den motorvägsbelägna snabbmatskedjan Autogrill har tappat 33 procent på börsen den senaste månaden.

Även för den börsnoterade fotbollsklubben Juventus har det varit en trögstartad första halvlek i börsåret 2020. Klubben har fått se sin aktie dala med nära 30 procent den senaste månaden som en följd av att allt färre besökare väntas på hemmaarenan i Turin.

Även de många italienska modehandlarna har tagit stryk i börsfrossan. I slutet av februari hölls den årliga modeveckan i Milano, där flera av visningarna hölls utan publik. Inköpen från de asiatiska handlarna halverades från 2019. Börsnoterade modebolag som Tod’s och Salvatore Ferragamo är båda ned runt 25 procent den senaste månaden.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom