Coronaviruset sätter stopp för Pekings nyårsfirande

Det kinesiska nyårsfirandet är en av årets största högtider, och ska inledas i helgen. Men rädslan för virusets spridning gör att Peking inte vågar hålla något offentligt firande. En tjänsteman säger enligt nyhetsbyrån AFP att det storskaliga firandet har ställts in.
Coronaviruset sätter stopp för Pekings nyårsfirande - ansiktsmasker-virus-700_binary_6984908.jpg

Regimen försöker också isolera städer med sammanlagt 20 miljoner invånare, varifrån viruset tros komma. Enligt medier slutade bussar och tåg i Huanggang under torsdagen att gå, biografer och internetkaféer stängdes och invånare uppmanades att inte lämna staden.

Huanggang ligger omkring tio mil från mångmiljonstaden Wuhan, där utbrottet av lungviruset startade. Även Wuhan är nedstängd och alla som vistas på allmänna platser ska bära munskydd. I den intilliggande staden Ezhou stängdes under torsdagen järnvägsstationen.

Många screenar

Totalt har enligt officiella uppgifter över 570 personer nu smittats av coronaviruset i Kina. Minst 17 personer har avlidit, alla i provinsen Hubei där Wuhan och Huanggang ligger, uppger statlig tv.

Det finns ytterligare åtta bekräftade sjukdomsfall runt om i världen, fyra i Thailand och vardera ett fall i USA, Taiwan, Sydkorea och Japan.

I samband med det kinesiska nyårsfirandet brukar många kineser resa hem till sina familjer, något som skapat ytterligare oro för smittospridning. Dubai och Egypten sällade sig på torsdagen till ett stort antal länder vars flygplatsmyndigheter redan meddelat att man screenar passagerare som reser till och från Kina, i synnerhet Wuhan.

Brist på munskydd

I Kina har fabriker som tillverkar munskydd, som hade stängt inför nyårsfirandet, öppnats upp på nytt. Arbetare utlovas fyra gånger så hög lön som vanligt om de går in och jobbar eftersom munskydden snabbt sålt slut.

– Vad jag hört är att munskyddsbristen är mycket mer allvarlig än vad allmänheten vet, säger Cao Jun, chef för munskyddstillverkaren Lanhine som har en fabrik i den östkinesiska staden Ningbo till nyhetsbyrån Reuters.

– I princip alla sjukhus landet över står inför en skriande brist på munskydd, inte bara i Wuhan.

Världshälsoorganisationen WHO hade på onsdagen samlats till ett möte för att avgöra om virusutbrottet ska klassas som ett globalt folkhälsonödläge. Beslutet sköts dock upp till torsdagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets