Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

De äter sin egen aktiegröt

2019-05-22 18:00

Att äga aktier i bolag där även vd äger aktier för stora summor är ofta ingen dum idé. Affärsvärlden listar börs-vd:arna med mest kapital investerat i egna firman.

Denna vecka har ägartjänsten Holdings tagit fram en lista över de 50 av Stockholmsbörsens vd:ar som äger aktier för störst belopp i det egna bolaget. Till ägardata adderar vi nyckeltal utifrån analytikerkollektivets prognoser via Factset samt vd:s födelseår för att gruppera vd:arna i tre åldersklasser: veteraner 60 år eller äldre, de mellan 50 och 60 år samt ungtupparna, 40–50 år.

Balders vd Erik Selin sticker ut med sitt aktieinnehav värt över 20 miljarder i det egna bolaget, näst störst i tabellen, samtidigt som han ändå ”bara” är 52 år gammal. Sven-Olof Johansson har tydligt visat att det går att köra ett fastighetsbolag framgångsrikt en bra bit över 70 år. Säg att Erik Selin kör Balder i 23 år till med 10 procents årlig avkastning. Då har han över 180 miljarder vid 75. Öka till 15 procents årlig avkastning och siffran stiger till drygt 500 miljarder. Lägg därtill att Selin inte har alla slantarna investerade i Balder. Det återstår att se om en fastighetskris sätter käppar i hjulet.

För värdeinvesterare har flera av bolagen i dagsläget låga multiplar, däribland oljebolaget Tethys Oil, kosmetikaföretaget Oriflame, anläggningsmaskins­återförsäljaren Ferronordic, gamblingbolaget Leo Vegas och byggbolaget Serneke.

Observera att tabellens innehav kan inkludera närstående och/eller bolag. Därtill har vi ur urvalet gallrat bort enstaka bolag på grund av osäkerhet kring vd:s ägarandel i ägarbolag.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom