Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Draghi drar upp börsen

2019-06-18 12:22
Foto: Johan Hallnäs / TT

Stockholmsbörsen inledde tisdagen med en nedgång men vände upp efter att Mario Draghi antytt att ytterligare lättnader kan komma att behövas i euroområdet.

Boliden och Astra Zeneca gav stöd till index, medan flera storbanker noterade nedgångar.

Vid 12.00 var det svenska OMXS30-indexet upp 0,2 procent till nivån 1.590. I Europa var tyska DAX upp 0,8 procent medan CAC40 i Paris var upp 1 procent.

Mario Draghi sade vid Europeiska centralbankens konferens i Sintra att det kan komma att behövas mer stimulans om inte utsikterna för euroområdet förbättras. Räntesänkningar är en del av ECB:s verktygslåda, konstaterade ECB-chefen.

Inom OMXS30 gynnades flera konjunkturkänsliga bolag och både Boliden och SKF vände initiala nedgångar till uppgångar efter Mario Draghis uttalande. Boliden steg 1,6 procent och SKF var upp 0,8 procent.

Högt upp i listan syntes även Astra Zeneca som steg 1,6 procent. Läkemedelsbolaget har fått ett godkännande för Lynparza i EU för behandling av första linjens äggstockscancer.

H&M, som backade 3,9 procent på måndagen efter att bolaget presenterat försäljningssiffror för det andra kvartalet, rekylerade upp omkring 1 procent på tisdagen.

I motsatt ände av storbolagsindexet noterades flera av storbankerna.

Swedbank meddelade på måndagskvällen att den nuvarande ordföranden i den verkställande ledningen och vd:n för Swedbank Estland samt den nuvarande finanschefen och medlemmen i den verkställande ledningen lämnar sina uppdrag i banken och är avstängda tills vidare. Swedbankaktien var ned 2 procent medan Nordea och SEB backade 0,4 respektive 0,6 procent vardera.

IT-tjänsteföretaget Tieto har lagt bud på norska Evry och bildar företaget Tietoevry. Tietos aktie steg cirka 5,6 procent. På Oslobörsen lyfte Evry omkring 18 procent till knappt 36:30 norska kronor.

Cevian, som är storägare i Tieto, stödjer affären. Till Dagens Industri säger aktivistfondens Christer Gardell att de är en logisk affär med tydliga synergieffekter.

Hotellfastighetsbolaget Pandox har förvärvat tre hotellfastigheter i Tyskland för 103 miljoner euro. Aktien steg 1,3 procent.

Forskningsbolaget Idogen rusade omkring 41 procent efter att bolaget aviserat en ny metod för att ersätta Zebularin för behandling av patienter med blödarsjuka.

Bettingbolaget Global Gaming fortsatte ner 6,5 procent till 4:30 kronor på tisdagen. Bolaget rasade 45 procent på måndagen efter att spelinspektionen dragit in bolagets spellicens med omedelbar verkan. Framtiden för bolaget är mycket osäker och ett rimligt värde kan ligga mellan 0 och 4 kronor per aktie, skrev SEB i en uppdragsanalys.

Rymdteknikbolaget Gomspace föll 3,3 procent sedan bolaget sedan bolaget beslutat säga upp närmare 30 anställda under innevarande månad.

På tisdagen var det handelspremiär för medicinteknikbolaget Mentice på Nasdaq First North. Aktien handlades till 68:40 kronor, cirka 40 procent över teckningskursen 49 kronor.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom