Dyster prognos från Epiroc

Orderingången sjunker snabbt i Epiroc. "Våra gruvkunder är försiktiga och investeringsbeslut skjuts upp", skriver vd Per Lindberg i kvartalsrapporten.
Dyster prognos från Epiroc - epiroc-per-lindberg-700_binary_6976594.jpg

Verkstadsbolaget Epiroc, som knoppades av från Atlas Copco i juni 2018, redovisar ett rörelseresultat för det tredje kvartalet 2019 på 1.927 miljoner kronor, inklusive jämförelsestörande poster om -233 miljoner kronor. Ett genomsnitt av 13 analytikerprognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, var ett rörelseresultat på 2.255 miljoner kronor och en förväntan om jämförelsestörande poster på -15 miljoner kronor.

Engångskostnaderna på 233 miljoner kronor avser omstruktureringskostnader i Tools & Attachments på 179 miljoner kronor och förändring av avsättning för långsiktiga incitamentsprogram om 54 miljoner kronor.

Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 21,3 procent, vilket var lägre än snittestimatet på 21,9 procent.

Nettoomsättningen blev 10.158 miljoner kronor, vilket var under analytikersnittet på 10.357 miljoner.

Epirocs orderingång kom in klart lägre än väntat och minskade med 6 procent organiskt under det tredje kvartalet. Orderingången var 9.600 miljoner kronor, även det lägre än snittet på 10.239 miljoner.

“Nivån för utrustningsorder från infrastrukturkunder var särskilt svag. Våra gruvkunder är försiktiga och investeringsbeslut skjuts upp”, skriver bolagets vd Per Lindberg i rapporten.

Epirocs orderingång var 9.600 miljoner kronor (9.413). Snittestimatet var 10.239 miljoner kronor.

Per Lindberg framhåller i sitt vd-ord samtidigt en “robust eftermarknadsutveckling”, ett segment som växte med 11 procent under kvartalet.

Epiroc-chefen skriver även att bolaget kommer att genomföra ytterligare åtgärder för att skydda lönsamheten.

“Vi har redan anpassat arbetsstyrkan, framförallt inom tillverkning, men har också identifierat ytterligare områden för effektivitetsförbättringar. De kommer att genomföras under de kommande kvartalen och förväntas ge märkbara effekter under första halvåret 2020”, skriver han.

Bolagets justerade rörelsemarginal var 21,3 procent (21,0), snittestimatet var 21,9 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.