Elektas orderingång svagare än väntat

Medicinteknikbolaget Elekta redovisar ett högre rörelseresultat än förväntat i tredje kvartalet, november 2019 till januari 2020, i det brutna räkenskapsåret. Nettoomsättningen var i linje med förväntningarna.

Nettoomsättningen steg med 10,1 procent till 3 656 miljoner kronor (3 320). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 3 671 miljoner kronor. Ökningen var 5 procent i konstant valuta.

Bruttomarginalen var 42,0 procent (40,7).

Ebita-resultatet uppgick till 648 miljoner kronor (505), med en ebita-marginal på 17,7 procent (15,2).

Rörelseresultatet blev 443 miljoner kronor (311), väntat rörelseresultat var 416 miljoner kronor. Rörelsemarginalen var 12,1 procent (9,4).

Resultatet före skatt var 398 miljoner kronor (272).

Resultatet efter skatt blev 308 miljoner kronor (212), analytikerkonsensus låg på 296 miljoner kronor. Resultat per aktie hamnade på 0,81 kronor (0,55).

Orderingången landade på 4 276 miljoner kronor (4 551), vilket är 16 procent lägre än analytikerkonsensus på 5 061 miljoner kronor. Orderingången sjönk med 11 procent i konstant valuta.

En Elekta Unity order bokades i tredje kvartalet och 20 ordrar har bokats de nio första månaderna i räkenskapsåret.

Elekta spår för räkenskapsåret 2019/2020 en nettoomsättningstillväxt på 8-10 procent, beräknat på konstant valuta. Ebita-marginalen väntas hamna på omkring 18 procent, vilket är samma prognos som tidigare.

– Vi levererade en förbättrad ebita-marginal som gynnades av bra försäljning inom Neuro och Oncology Informatics liksom av vårt kostnadsbesparingsprogram. Men utifrån orderingång var tredje kvartalet en besvikelse när den amerikanska verksamheten inte levde upp till våra förväntningar. Vår orderpipeline för Elekta Unity är stark, vilket säkrar för att det övergripande målet

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.