Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Färre företagskonkurser

2015-06-02 10:06
Annons i tidning om konkursbeslut. Foto: Janerik Henriksson / TT

Antalet företagskonkurser i Sverige sjönk med 2 procent i maj jämfört med motsvarande månad året innan, enligt månadsstatistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

Antalet konkurser under månaden uppgick till 604 stycken.

Konkurserna inom svenskt näringsliv fortsätter därmed att minska, men inte lika snabbt som innan, noterar UC.

"Att konkurserna fortfarande minskar på riksnivå beror till stor del på att antalet konkurser i Stockholms län fortsätter att sjunka. De flesta större branscherna uppvisar nu färre konkurser med undantag för Information och kommunikation, Restaurang och hotell, Handel med motorfordon samt Transport", skriver UC.

Hittills i år har totalt 2.633 företag gått i konkurs, vilket är en minskning med 8 procent jämfört med samma period under 2014.

"Stockholmsregionen är Sveriges motor. Det är mycket tack vare Stockholm som konkursutvecklingen med sjunkande konkurstal består. I många län är återhämtningen mycket bräcklig vilket maj månads dåliga siffror visar. Om det är ett tillfälligt bakslag eller ett trendbrott är för tidigt att uttala sig om. Samtidigt är konkurstalen fortfarande på en låg nivå; den lägsta sedan 2008", uppger Fredrik Polland på UC.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom