Fondsparare tror inte på kronan

Inflöden i korträntefonder noterade i utländska valutor pekar på att spararna tror att kronan kommer att fortsätta försvagas.
Fondsparare tror inte på kronan - avanza-affarsvarlden-700_binary_6865823.png

Trots handelsoron visar statistik från Avanza visar att fondspararna köper fonder för femte månaden i rad. Spararna är dock mer försiktiga och visar mer intresse för räntefonder.

– Att ha lite torrt krut placerat i räntefonder kan vara helt rätt för den mer aktiva spararen. Konjunktursignalerna är fortsatt avvaktande och sommaren är säsongsmässigt en något svagare börsperiod, som kan bjuda på fina köptillfällen. säger Johanna Kull, sparekonom Avanza i ett pressmeddelande.

Fondspararna gjorde under maj 7 procent fler fondbyten, 2,9 byten per fondkund, än under samma period i fjol. Köplistan domineras av företagsobligationsfonder.

– Mer än varannan fondkrona går i maj till försiktigare företagsobligationsfonder med kort löptid. Här följer privatspararna de stora globala investerarna, där rekordmånga uppger att de positionerat portföljen för en kraftigare nedgång kommande månader”, säger Johanna Kull.

Nyheter på Avanzas köplista är korträntefonder noterade i dollar eller euro. Sparande i dess fonder är i princip en valutaplacering, påpekar Johanna Kull.

– Den svaga kronan har varit månadens samtalsämne och inflödena i korträntefonder noterade i utländska valutor, tyder på att spararna tror att kronan kommer fortsätta att försvagas.

Säljlistan domineras istället av Asienfonder och Johanna Kull påpekar att med tanke på att de kinesiska börserna tagit stryk av handelskonflikten och de utökade tullarna så är det inte förvånande att spararna väljer att vikta ner.

Även statistik från Nordnet pekar på att spararna drar nu säljer Kinafonder på bred front efter den eskalerande handelskonflikten.

–   Kinafonder, särskilt de som fokuserar på aktier noterade på börserna i fastlandskina, har gått riktigt starkt i år. Det är faktiskt den fondkategori som, trots handelskonflikten, gått bäst tillsammans med USA-fonder, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt i ett pressmeddelande och påpekar atte ftersom börsen tappat de senaste veckorna finns nu sidan chansen att de globala börserna får en skjuts om framsteg skulle göras i konflikten.

Nordnets fondsparare väljer nu istället för enskilda landfonder breda global- och tillväxtmarknadsfonder. 

–   Jag tycker spararna i det här läget gör klokt i att inte helt ta bort exponeringen – både Kina och USA är trots allt enormt starka drivkrafter i den globala ekonomin – men att sprida riskerna i bredare fonder. I en globalfond får du exempelvis numera inte sällan 60 procent USA, säger Frida Bratt.  

 

Mest köpta fonder Avanza Mest sålda fonder Avanza
Företagsobligationsfonder  Asienfonder
Globalfonder Teknikfonder
Blandfonder Hedgefonder
Korträntefonder (USD) Läkemedelsfonder
Korträntefonder (Euro) Nordenfonder
Källa: Avanza

 

 

 

Mest köpta fonder Nordnet Mest sålda fonder Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Heptagon Harvest China A Shares Equity Fund  
Länsförsäkringar Global Index Gladiator
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index   Jupiter JGF India Select
Robur Access Asien Rhenman Healthcare Equity
Spiltan Räntefond Sverige JP Morgan China Fund
DNB Global Indeks Health Invest Small & Microcap
SPP Aktiefond Global GAM Star China Equity
Core Ny Teknik Brummer Multi-Strategy
AMF Räntefond Lång Nordea Småbolagsfond Norden
Spiltan Globalfond Investmentbolag Monyx Strategi Sverige Världen
Källa: Nordnet

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets