Förvärvsmaskinen är värd sitt pris – köp

ANALYS Mjukvarubolaget Vitec växer snabbt huvudsakligen via förvärv. Affärsvärlden räknar med mer av den varan och ser ett långsiktigt köpläge.
Förvärvsmaskinen är värd sitt pris – köp - kyrka-affarsvarlden-700_binary_6952233.jpg

KÖP Flera av börsens serieförvärvare har värderats upp rejält under de senaste åren. Investerarna förefaller dock ha glömt bort att teknikhandlare som Indutrade och Addtech är cykliska.

Ett intressant alternativ till dessa är Umeåbaserade förvärvsmaskinen Vitec som förvärvar små, nischade mjukvarubolag till låga multiplar.

Tjusningen med Vitec är att hela 73 procent av intäkterna är repetitiva via abonnemang och att kunderna är så beroende av systemen att det inte är något som sägs upp i sämre tider.

Vitec är således en betydligt mer ocyklisk förvärvsmaskin, vilket lockar så här sent i konjunkturcykeln. Bolagets historik är också imponerande med över 20 procent årlig tillväxt i genomsnitt under lång tid.

Till aktiens favör talar också att medgrundare och vd Lars Stenlund är storägare samt att förvärvskassan fylldes på precis innan årsskiftet via en riktad nyemission på nära 200 miljoner.

Ev/ebita kring 16 på Affärsvärldens prognos för 2020 är inget farligt pris på ett snabbväxande kvalitetsbolag. Vitec är en utmärkt aktie för den långsiktiga tillväxtportföljen.

Detta är en kortversion av aktierådet Stabil förvärvsmaskin värd sitt pris

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.