Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Förvärvsmaskinen är värd sitt pris - köp

2019-03-20 18:00
Foto: Anders Good/TT

ANALYS Mjukvarubolaget Vitec växer snabbt huvudsakligen via förvärv. Affärsvärlden räknar med mer av den varan och ser ett långsiktigt köpläge.

KÖP Flera av börsens serieförvärvare har värderats upp rejält under de senaste åren. Investerarna förefaller dock ha glömt bort att teknikhandlare som Indutrade och Addtech är cykliska.

Ett intressant alternativ till dessa är Umeåbaserade förvärvsmaskinen Vitec som förvärvar små, nischade mjukvarubolag till låga multiplar.

Tjusningen med Vitec är att hela 73 procent av intäkterna är repetitiva via abonnemang och att kunderna är så beroende av systemen att det inte är något som sägs upp i sämre tider.

Vitec är således en betydligt mer ocyklisk förvärvsmaskin, vilket lockar så här sent i konjunkturcykeln. Bolagets historik är också imponerande med över 20 procent årlig tillväxt i genomsnitt under lång tid.

Till aktiens favör talar också att medgrundare och vd Lars Stenlund är storägare samt att förvärvskassan fylldes på precis innan årsskiftet via en riktad nyemission på nära 200 miljoner.

Ev/ebita kring 16 på Affärsvärldens prognos för 2020 är inget farligt pris på ett snabbväxande kvalitetsbolag. Vitec är en utmärkt aktie för den långsiktiga tillväxtportföljen.

Detta är en kortversion av aktierådet Stabil förvärvsmaskin värd sitt pris

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom