Hushållens sparande minskar

Hushållens finansiella sparande, nysparandet minus skuldökningen, uppgick till 4 miljarder kronor tredje kvartalet, vilket var lägre än motsvarande kvartal 2018.
Hushållens sparande minskar - tom-spargris-700_binary_6949022.jpg

Det rapporterar SCB.

Nysparandet i finansiella tillgångar var 51 miljarder kronor medan skulderna ökade med 46 miljarder kronor under kvartalet.

Hushållens sparande på bankkonto har under de senaste åren varit en starkt bidragande faktor till ett högre finansiellt sparande. Under det tredje kvartalet i år uppgick sparandet på bankkonto till 9 miljarder kronor. Det är den lägsta nivån för ett tredje kvartal på fem år.

Hushållens finansiella förmögenhet steg med 2,2 procent till 10.450 miljarder kronor.

Den årliga tillväxttakten på lån avtog ytterligare och uppgick till 4,7 procent, vilket var 0,1 procentenheter lägre än föregående kvartal.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.