ING: SEB välpositionerad mot eventuella kostnader

Storbanken SEB är överlag välpositionerad för att hantera eventuella kostnader ifall sådana skulle uppstå med anledning av de penningtvättsuppgifter från SVT-programmet Uppdrag granskning som SEB informerade om på fredagsmorgonen. Det bedömer investmentbanken ING, rapporterar Dow Jones Newswires.

ING framhåller att SEB har solida lönsamhetsmått och att banken hade en kärnprimärkapitalrelation på 16,4 procent vid det senaste kvartalsskiftet, vilket var 1,65 procentenheter över myndigheternas kapitalkrav på banken.

SEB-aktien har tappat 13 procent på fredagen efter att banken på morgonen uppgett att den har blivit kontaktad av Sveriges Televisions program Uppdrag granskning, som uppger att de kommer att rapportera om misstänkt penningtvätt i Baltikum i ett kommande program.

Uppdrag granskning uppgav att de har material som inkluderar SEB, meddelade banken i ett pressmeddelande.

“SEB kommer att utvärdera de uppgifter som eventuellt framkommer i programmet och jämföra dessa med SEB:s egna analyser och historiskt hanterade ärenden”, skrev banken.

SEB har fått frågor från Sveriges Television, men har inte närmare information om innehållet. För att vara transparenta med marknaden valde SEB att gå ut med denna information.

Investmentbanken UBS bedömde inför fredagshandelns öppning att den höga värderingen av SEB-aktien gör den sårbar.

Både Swedbank och SEB är föremål för myndighetsutredningar kring penningtvätt i Baltikum. Medan Swedbanks aktie redan har sjunkit betydligt och handlas till betydande rabatt är detsamma inte sant för SEB-aktien som fortfarande handlas till relativt höga vinstmultiplar, resonerade UBS.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets