Jorden runt 21 december

Ny superinnovation: Ericsson Playstation Ericssons vicechef i Hong-Kong, Ulf Ewaldsson, säger att den mest intressanta innovationen blir mobiltelefoner kombinerade med Sonys Playstation, världens bäst säljande dataspel. En Ericsson Playstation kan komma nästa år eller året därpå, säger en hemlighetsfull Edwaldsson till China South Morning Post. Men Edwaldsson ser redan återhämtning tack vare T68, som säljer snabbare än den tillverkas.

Juniper varnar och rasar på börsen Nätverksföretaget Juniper vinstvarnade igår för fjärde kvartalet. Intäkterna blir 50 procent sämre än väntat och vinsten minskar. Förklaringen är att teleoperatörerna minskar sina investeringar. Aktien rasade med 20 procent.

Microsoft hjälper Comcast bli störst på bredband AT&T säljer sin kabel-TV-verksamhet till Comcast för cirka 72 miljoner dollar efter fem månaders förhandlingar. Comcast vann affären i konkurrens med AOL Time Warner och Cox Communications. Microsoft stödde både Comcasts och Cox bud finansiellt för att stoppa rivalen AOL Time Warner. Nya Comcast blir störst i USA med kabel-TV med bredbandskapacitet med 22 miljoner abonnenter.

…och stämmer Linux Microsoft stämmer pluttekonkurrenten Linux för varumärkesintrång. Microsoft tycker inte att Linus ska kunna marknadsföra ett operativsystem som ”Lindows”.

JP Morgan försvarar Enron-position JP Morgan Chase försvarar sitt tunga engagemang i Enron. ”Det är svårt att minnas nu att för fyra, fem månader sedan var Enron ett väldigt solitt företag att investera i med ett mycket bra rykte”, säger JP Morgans viceordförande till Financial Times.

JP Morgans exponering är 900 miljoner dollar. 500 miljoner av dem försäkrade, 400 oförsäkrade. Exponeringen är inget ekonomiskt hot mot JP Morgan, men det är en ful ”blåtira” på bankens trovärdighet.

Mäklarfirmorna hade svagt kvartal Goldman Sachs nettointäkt föll med 17 procent för kvartalet som slutade den 30 november. Bear Sterns vinst sjönk med 21 procent. Lehman Brothers nettovinst sjönk med 76 procent. Men alla tre lyckades ändå prestera ett något bättre resultat än väntat. Firmornas chefer är försiktigt optimistiska när det gäller återhämtning nästa år, enligt WSJ.

Hotellbranschen ser ljuset Hilton Hotels rapporterar att beläggningen är tillbaka till nivåer före den elfte september.

”Nu är vi inte värre ute än i vilken annan recession som helt”, säger CEO Stephen Bollenbach till Reuters.

Nokia flirtar med Peking Nokia ska investera ytterligare en miljard dollar i sitt utvecklingscenter i Peking. Självaste Jorma var på plats och skrev avtal med Pekings borgmästare. Centret dubblar kapacitet för forskning och utveckling såväl som produktion. Utvecklingscentret är ett 50-50 samriskföretag med statliga kinesiska Capitel Group. Nokia lovar att skapa 15 000 nya jobb i Kina, enligt South China Morning Post. Ericsson lovade nyligen att skapa 29 000 nya arbeten i landet.

…och Samsung startar nytt samriskföretag Koreanska Samsung och Shanghai Bell bildar ett samriskföretag för att tillverka och utveckla CDMA-produkter, enligt China Online. De båda har arbetat med att leverera CDMA-utrustning till China Unicom, som lanserar ett CDMA-nät efter nyår.

Bush agerar i Kashmir-konflikten President Bush uppmanar sina allierade att frysa Pakistan- och Kashmirbaserade terroristgruppers tillgångar. Indien har nämligen pekat ut Lashkar-e-Tayyiba-gruppen som ansvarig för självmordsattacken på indiska parlament för en vecka sedan. Bush säger att gruppen försöker förstöra relationerna mellan Pakistan och Indien.

Bush namngav också pakistanska Umma Tameer-e-Nau som ytterligare en organisation som stödjer terrorister. Gruppen har, enligt Bush, hjälpt Usama bin Ladens al Qaeda-nätverk med uppgifter om hur man gör kärnvapen.

Argentinas president flydde i helikopter Argentinas president Fernando de la Rua har avgått och flytt i en helikopter efter två dagars våldsamma gatudemonstrationer och plundring. Hittills har 21 personer dött. Kraftigt skuldsatta Argentina kan inte betala sin utlandsskuld. I ett försök att hindra bankkollaps har presidenten infört ett impopulärt tak för uttag av pengar från banken.

Regeringen har inte vågat devalvera Peson för att stimulera export, då de flesta hushåll har lånat dollar för att köpa egna hem. En kraftig devalvering skulle sätta miljontals argentinare på pottan.

Mats Paulsen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco