Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Köpvärd tillväxtdoldis

2020-02-20 05:59
Foto: jvphoto / Alamy/IBL

ANALYS Det förvärvsdrivna teknikbolaget har flugit under marknadens radar. Affärsvärlden ser ett långsiktigt köpläge.

KÖP Tagmaster är ett teknikbolag som utvecklar produkter och lösningar baserat på sensorteknologi, som framför allt används för att effektivisera trafikflöden på vägar och på räls. Bolagets ursprung är inom RFID-teknik, men via en förvärvsresa de senaste åren har teknologiportföljen utökats med radarteknik, teknik för automatisk registreringsskyltsavläsning (ANPR, Automatic Number Plate Recognition) samt magnetiska sensorsystem.

Av Tagmasters försäljning är hårdvara klart dominerande, men mjukvaruinslaget ökar i takt med att bolaget försöker röra sig från produktbolag till ett mer lösningsorienterat bolag. Bolagets kunder är systemintegratörer som sätter ihop en lösning åt slutkunden. Dessa integratörer kan vara alltifrån jättar som Siemens till riktigt små bolag med bara några få anställda.

Tagmasters höga bruttomarginal kring 67 procent i fjol signalerar teknikhöjd och god lönsamhetspotential. Bolaget har ingen egen produktion, utan utnyttjar kontraktstillverkare i framför allt Europa. Marknaden är fragmenterad med många mindre spelare och en del större. Bland börsnoterade konkurrenter kan nämnas norska Q-Free, nederländska Nedap och tyska Jenoptik. De två sistnämnda är miljardbolag som handlas kring ev/ebit 15–17 på konsensusprognoserna för 2020, där de väntas redovisa ebit-marginaler kring 11 procent, enligt Factset.

Under 2020 kalkylerar vi med en viss lönsamhetsförbättring till 7,5 procents rörelsemarginal, vilket ungefär är i linje med Tagmasters genomsnitt sedan 2013. Aktien handlas då till p/e 16,1 eller ev/ebit 12,8, värderingsnivåer som inte direkt signalerar att aktien är ett fynd. Men vågar man räkna med att Tagmaster tar ett steg upp lönsamhetsmässigt - vilket det finns flera argument för att det borde - faller värderingsmultiplarna snabbt till klart attraktiva nivåer.

Sammantaget gillar Affärsvärlden förutsättningarna i Tagmaster. Ett plus är att vd Jonas Svensson äger 1,5 procent av aktierna i Tagmaster, en post värd nära 5 miljoner kronor, och att styrelseordföranden Rolf Norberg äger 0,7 procent av aktierna. I takt med att bolaget växer borde också aktien hamna på institutionernas skärmar. Långsiktigt köpläge.

Detta är en nedkortad version av aktierådet Tillväxtdoldis som förtjänar en högre värdering.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom