Livsmedelsjätten onödigt dyr – sälj

ANALYS Aktien ser mest onödigt dyr ut. Affärsvärlden rekommenderar sälj.
Livsmedelsjätten onödigt dyr – sälj - ica-butik-700_binary_6962556.jpg

SÄLJ Med bidrag från rapporter som överträffat förväntningarna har aktien haft en fin utveckling det senaste året, sedan årsskiftet är uppgången cirka 25 procent. Eftersom vinstprognoserna inte höjts i motsvarande mån har det pressat upp värderingen och Ica-aktien handlas nu till runt 20 gånger vinsten 2019.

Med en tillväxt som rimligen kommer stanna vid på ett par procent per år de kommande åren, där vinstmarginalen inte ser ut att förbättras påtagligt, så är det svårt att betrakta det som annat än dyrt. På lite länge sikt ser också e-handeln mer ut som ett hot än en möjlighet för Ica. Har man en riktigt dyster konjunktursyn kan man kanske betrakta aktien som en säker hamn med bättre direktavkastning än ränteplaceringar. Affärsvärldens rekommendation är dock sälj.

Detta är en kortversion av aktierådet Sälj överprisad livsmedelsjätte , som publicerats i sin helhet på analystjänsten Analys+.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco