Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Lönsamt teckna och sälja

2019-10-02 18:00

Börsnoteringen av EQT blev en riktig succé. Men hur har Stockholmsbörsens nykomlingar utvecklats de senaste åren? Affärsvärlden har listan.

Den som har investerat i samtliga nynoteringar på Stockholmsbörsen de tre senaste åren har fått pengarna tillbaka – och mer därtill. Snittavkastningen för Stockholmsbörsens nynoteringar sedan september 2016, räknat från noteringsdag till i förra veckan, är 21 procent. Medianavkastningen blir dock betydligt måttligare vid 3 procent, vilket illustrerar den stora spridningen i utfall.

Enligt sammanställningen här intill så avtar avkastningen med tiden, där fyra nynoteringar från hösten 2016 drar ned snittet extra mycket. De som däremot började investera efter årsskiftet 2016–2017 har haft lättare att pricka rätt bland nykomlingarna. Räknat från 2017 och framåt är snittavkastningen hos Stockholmsbörsens nynoteringar 37 procent, även om drygt hälften av nynoteringarna har gått sämre än börsen.

Att teckna och sälja den första handelsdagen har också visat sig vara en lönsam strategi. Snittavkastningen under den första handelsdagen är 9 procent, där den färska EQT-noteringen drar upp medelvärdet ordentligt. Trots att teckningskursen för riskkapitaljätten hamnade i det övre spannet av det tidigare meddelade teckningsintervallet stängde EQT-aktien upp 38 procent den första handelsdagen på Stockholmsbörsen.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom