Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Microsoft snuvar Amazon på Pentagons Jedi-kontrakt - aktien stiger

2019-10-28 13:31
Foto: Elaine Thompson/AP/TT

Microsofts aktie steg med 3,5 procent i förhandeln på måndagen efter att det under helgen blivit klart att bolaget snuvar konkurrenterna på det kontroversiella IT-kontraktet JEDI med försvarshögkvarteret Pentagon värt 10 miljarder dollar.

Kontraktet såg fram tills på fredagskvällen ut att vara vikt för marknadsledaren Amazon.

Processen runt det enorma molntjänstekontraktet, under vilket det amerikanska försvarets stridskrafter ska effektiviseras med hjälp av artificiell, har varit lång och stökig och trots att Microsoft nu formellt tilldelats avtalet har Amazon redan aviserat att utfallet kan komma att utmanas rättsligt.

Enligt en bok författad av tidigare försvarsministern James Mattis talskrivare verkade president Donald Trump aktivt emot planer på att ge Amazon kontraktet.

Faktumet att kontraktet Joint Enterprise Defence Infrastructure tillföll Microsoft beskrivs som ett paradigmskifte, både för Microsoft och för marknaden i stort.

E-handelsjätten som numer också upprättat ett storskaligt nätverk med datacenterverksamhet i bland annat Sverige under dotterbolaget Amazon Web Services (AWS) säkrade ett lukrativt liknande kontrakt med underrättelsetjänsten CIA under 2013 och har av förhandstips att döma sett ut som en självklar vinnare efter att mer konventionella IT-bolag som IBM och Oracle fallit bort tidigare i urvalsprocessen.

Presidenten har länge fört ett ordkrig med bolaget och dess ägare Jeff Bezos. Jeff Bezos äger bland annat den av Donald Trump ofta kritiserade tidningen Washington Post.

Samtidigt som Microsofts aktie handlades upp var Amazons aktie ned med omkring 1 procent i den tidiga amerikanska förhandeln.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom