Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Morgan Stanley ser rejäl uppsida i Swedish Match

2020-01-23 10:01
Foto: Janerik Henriksson/TT

Risken för att tobaksbranschen ska råka ut för striktare regelkrav i USA har dämpats väsentlig, menar Morgan Stanley i en tobaksanalys där bland annat riktkursen för Swedish Match höjs till 610 kronor från 540 kronor.

Rekommendationen övervikt upprepas.

Samtidigt som den omedelbara risken kommit ner för hårdare amerikanska regler mot produktsegmentet vilar fortsatt fundamentala osäkerheter och utmaningar kring utsikterna för att öka volymförsäljningen i den potentiella jättemarknaden. Riskerna för regeländringar i Europa bedöms vara oförändrade.

Swedish Match lyfts också upp mot bakgrund av "strategisk klarhet" och "potential för analytikerhöjningar", skriver Morgan Stanley.

Aktien öppnade på 539:80 kronor på torsdagen, omkring 1 procent upp.

Parallellt med riktkurshöjningen av Swedish Match höjs också British American Tobacco till behåll från sälj. Det innebär att BAT-aktien nu har en enda säljrekommendation efter åratal av svag börsutveckling i spåren av den renommékollaps och hälsoskattepåslag som dragit ned cigarettproducenter de senaste åren.

2019 innebar börsökning för branschen, med positiv aktieutveckling i samtliga "Big three"-bolagen BAT, Altria och Philip Morris. Även 2020 har börjat generellt starkt för sektorn.

"Riskerna är och förblir fortsatt en reell faktor, men vi ser fortsatt stark tillväxt i korten från bättre prisbild och bidragande kostnadsbesparingar", konkluderar Morgan Stanley om BAT-aktien.

Morgan Stanley skrev i somras att de amerikanska tobaksbolagens vinster kunde kapas med hälften i ett scenario där "maximalt tuffa" regler infördes mot nikotin i enlighet med ett förslag från amerikanska läkemedelsverket FDA.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom