Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ökad virusoro drar ned börsen

2020-01-27 09:58
Foto: Johan Hallnäs / TT

Stockholmsbörsen inledde måndagshandeln tydligt nedåt, och även omvärldsbörserna backade, på förnyad oro över vilka effekter som virusutbrottet i Kina ska få.

USA-börserna sjönk ungefär 0,6-0,8 procent under fredagskvällen efter den svenska USA-stängningen när virusfrågan tog fokus från starka bolagsrapporter. USA-terminerna indikerade på måndagen en amerikansk börsnedgång på ytterligare 1 procent.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var omkring klockan 9.25 ned 1,1 procent till 1.793. Då hade aktier för 2,4 miljarder kronor bytt ägare på Stockholmsbörsen. Stämningen var en omvänd bild från i fredags, nu med Ericsson högre och resten av storbolagen ned.

Antalet döda efter utbrottet av coronavirus är nu uppe i minst 80 och antalet bekräftat smittade angavs till 2.744. Oron har stigit för att viruset har en inkubationstid på cirka två veckor innan smittade visar symptom, vilket ökar risken för smittspridning.

Brentoljan var ned runt 2 procent på måndagen till nivåer runt 59:50 dollar och totalt har oljepriset fallit med nära 10 procent jämfört med för en vecka sedan, då Brent kostade nära 66 dollar fatet.

Saudiarabien uppger sig noga bevaka inverkan från coronaviruset på oljemarknaden, men landet tror att inverkan kan bli begränsad, enligt landets energiminister. Även flera skogsbolag drabbades av virusoron och handlades brett lägre.

Flygbolag på många håll i världen föll tungt på den ökade virusoron, som befaras leda till kraftigt minskat globalt resande. Tyska Lufthansa föll nära 5 procent och på nordisk mark tappade SAS 2,8 procent och Norwegian 2,3 procent.

Ericsson, som i fredags sjönk 5,8 procent efter sin bokslutsrapport, har fått sänkta riktkurser av flera analyshus, däribland Credit Suisse som har sänkt riktkursen från 104 till 97 kronor med upprepad outperform-rekommendation. Samtidigt har Carnegie höjt aktien till köp från behåll. Ericssonaktien hämtade sig en aning och var upp 1,6 procent.

Astra Zeneca tappade 1 procent efter ett flertal besked från läkemedelsbolaget. Bland annat har Astra Zeneca tecknat avtal om att köpa kandidaten brazikumab från Allergan.

Ljudboksbolaget Storytel föll 7,5 procent sedan Dagens Industri rekommenderat sälj av aktien. Tidningen pekar på emissionsrisken, den tyngande utlandsexpansionen samt den långa vägen till vinst - i kombination med den senaste månadens branta kursuppgång.

Oncopeptides sjönk 2,7 procent. Forskningsbolaget kommer vid 11-tiden hålla en telefonkonferens om läkemedelskandidaten melflufens verkningsmekanism. Konferensen äger rum efter den senaste tidens spekulationer på forum och i sociala medier angående melflufens likheter med melphalan, säger Oncopeptides chef för investerarrelationer, Rein Piir, till Nyhetsbyrån Direkt.

Oncopeptides backade med nästan 3 procent i torsdags och ytterligare med drygt 4 procent i fredags. Enligt uppgifter på sociala medier har en amerikansk hedgefond nyligen kommit ut med en mycket negativ analys om bolaget.

Frisq handlades ned 3,0 procent. Bolaget, som utvecklar digitala verktyg för interaktiv kommunikation inom vården, har redovisat ökad rörelseförlust för det fjärde kvartalet. Tidigare i januari meddelade Frisq att bolaget avsåg göra en emission om cirka 65 miljoner kronor.

Börsveckan har småbolagsfokus i den senaste utgåvan och rekommenderar köp av Dignitana, Novotek och Amhult 2. Däremot blir rådet avvakta för Paxman, Braincool och Eurocon, och sälj för Logistri och Devport. Samtliga köprekommenderade aktier steg.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom