Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Pareto: Därför är Domtic inte längre köpvärt

2020-01-09 08:24
Foto: Janerik Henriksson/TT

Fortsatta utmaningar på den amerikanska marknaden för fritidsfordon (RV) och bränderna i Australien utgör risker i det korta perspektivet.

Det skriver Pareto i en analys och som Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare på torsdagen sänker analyshuset sin rekommendation för Dometic till behåll (köp) med bibehållen riktkurs på 100 kronor.

Branschorganet RVIA bedömer att marknaden för fritidsfordon i Nordamerika kommer att krympa med 4 procent under 2020, men prognosen är osäker menar Pareto.

"...över de senaste två åren har deras prognoser visat sig var för optimistiska och för 2020 menar vi att synligheten är begränsad och att leveranserna kan komma minska ytterligare", skriver Pareto som trots dystra branschutsikter räknar med en organisk tillväxt på 2,7 procent för Dometic. Detta eftersom kommentarer från aktörer i branschen trots allt indikerar "anständiga lagernivåer" vid ingången av 2020.

I den negativa vågskålen ligger även de utökade tullarna på produkter tillverkade i Kina som infördes i juni förra året. Det kommer att ge tuffa jämförelsetal för det första halvåret 2020 som möter ett halvår utan de extra tullarna på 15 procent.

Mot bakgrund av utmaningarna på kort sikt och den starka kursutvecklingen under det senaste året, där aktien har stigit närmare 70 procent, menar alltså Pareto att det nu är läge att vara lite mer försiktig med det svenska fritidsbolaget.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom