Preem: Ingen befogad oro

I helgen frihetsberövades Preems storägare och ordförande Mohammed Al-Amoudi i Saudiarabien. Men drivmedelsjätten nekar till att händelserna skulle utgöra en affärsrisk. ”Vi har en väldigt operativ och självständig ledning”, säger Preems presschef till Affärsvärlden.
Preem: Ingen befogad oro - al-amoudi-affarsvarlden-700_binary_6882418.png
Preem-ägaren Mohammed Al-Amoudi.

Under tisdagen bekräftade den svenska drivmedelsjätten Preem att deras storägare och ordförande, mångmiljardären Mohammed Al-Amoudi, var en av de personer som frihetsberövades i Saudiarabien i helgen. Tillslaget gjordes av den nybildade antikorruptionskommittén som inrättats av kronprinsen Mohammed bin Salman.

Men mer information än så har inte nått Preems ledning, enligt presschef Niclas Brantingson.

– Vi vet inte mycket mer än att det inte finns några anklagelser som är riktade direkt mot honom. Vi följer situationen på håll, säger han.

Han berättar att man får information från Al-Amoudis representanter i London och Washington.

– Vi följer givetvis förloppet mycket noggrant eftersom vår ägare är mitt i det.

Åtgärderna antas vara ett sätt för landets Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman att befästa sin makt. Landets justitieminister säger att de många tillslagen mot mångmiljardärerna bara är en ”start på vad som komma skall”.

Men Niclas Brantingson säger att händelserna inte kommer påverka bolaget.

– Våra affärer fortgår precis som vanligt, precis som planerat, säger han.

Han berättar att utvecklingen inte ska betraktas som en affärsrisk för Preem.

– Det finns ingen befogad oro. Vi är ett självständigt svenskt företag med vår egen ledning, även om Mohammed Al-Amoudi sitter som styrelseordförande så har vi en väldigt operativ och självständig ledning,

Preem äger bland annat två raffinaderier på den svenska västkusten och 570 tankställen. Under 2016 hade man en omsättning på 56 miljarder kronor och ett resultat före skatt på drygt 1,4 miljarder kronor. Antalet anställda uppgår till 1 400.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.