Replik från Marginalen Bank på Affärsvärldens artikel ”Har hon tänkt på säkerhetsmarginalen?” 

Replik från Marginalen Bank på Affärsvärldens artikel ”Har hon tänkt på säkerhetsmarginalen?”  - maringalen-skylt-700_binary_6992536.jpg

”För ett decennium sedan tillämpade styrelsen i Marginalen en tolkning av regelverket kring kreditgivning, som vid en rättslig prövning visade sig inte vara korrekt. Marginalen blev pilotfallet. Vi har betalat de avgifter det medförde och hade redan innan Finansinspektionens beslut anpassat vår interna struktur till den nya praxisen. De krediter artikeln behandlar har beviljats helt i enlighet med gällande lagar och regler. Sedan mer än ett decennium finns inga anmärkningar på Marginalen AB och dess dotterbolags verksamhet. Finansinspektionens senaste större granskning avslutades i juni 2019 utan anmärkning. Marginalen Banks och den konsoliderade situationens revisorer granskar bankens verksamhet inklusive kreditgivning inom jävskretsen löpande. De lån som Marginalen Bank beviljat till bolag inom koncernen har granskats och beslutats av bankens styrelse enligt gällande regelverk. De få utdelningar som tagits har återinvesterats i verksamheten.

Marginalenkoncernen har en robust organisation, oberoende styrelser, kompetent ledning och rigorösa kontrollfunktioner i banken såväl som i övriga bolag i koncernen. Ansvar och befogenhet utövas givetvis i enlighet med alla gällande regleringar. Strukturen tillåter inte att en person, inte VD och absolut inte ägare, kan agera på egen hand.

Att, som i artikeln, jämföra koncerninterna lån i Marginalenkoncernen med andra institut under Finansinspektionens tillsyn är både missvisande och förvirrande, eftersom de har en helt annan koncernstruktur och delvis annan verksamhet. Den konsoliderade situationen i Marginalen ser annorlunda ut än den i de institut som används som jämförelser och jämförelsen blir därför missvisande.

När det gäller VD-rollen i banken äger det sin riktighet att Marginalen Banks styrelse gjort rekryteringar av utmärkta personer men där rollen och personen inte passade ihop. Det är styrelsens uppgift att agera i sådana situationer och det ligger helt i linje med vad varje styrelse förväntas göra. Styrelsen kommunicerade i samband med att Ewa Glennow kunde rekryteras åter till VD-posten att hennes erfarenhet och kunnande är en självklar tillgång i arbetet med att utveckla banken vidare.

Marginalenkoncernen är en framgångsrik, växande och välskött finanskoncern, och Marginalen Bank och den konsoliderade situationen utvärderades senast 2019 av Finansinspektionen utan anmärkning. Koncernen bedriver idag verksamhet i sju länder och fortsätter att växa.”

Marginalen Bank genom informationschef Anders Karlström

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.