Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ronnie Leten: Styckningen har diskuterats under lång tid

2017-01-16 15:48
Ronnie Leten, vd för Atlas Copco. Foto: Atlas Copco

På måndagen offentliggjorde Atlas Copco att bolagets ska delas upp i två delar och att Ronnie Leten slutar efter åtta år som vd på bolaget. "Det är rätt läge nu", säger han till Affärsvärlden.

Ronnie Leten har arbetat på Atlas Copco sedan 1985, varav de åtta senaste åren som vd. Nu lämnar han företaget och flyttar tillbaka till hemlandet Belgien.

Hans ersättare på vd-stolen blir Mats Rahmström som i nuläget arbetar som chef för Atlas Copcos affärsområde Industriteknik.

– Det här är mitt beslut och det är rätt läge eftersom det finns en bra ersättare på vd-posten, säger Ronnie Leten till Affärsvärlden.

Läs mer: Atlas Copco styckas – vd lämnar bolaget

Han förklarar att beslutet är hans eget och att han lovat att ge styrelsen ordentligt med tid till att hitta en ersättare, innan han sade upp sig.

– Förberedelserna för mitt avhopp inleddes redan för fem till sex år sedan. Om du vill vara en bra ledare så tycker jag att det alltid ska finnas valmöjligheter, ifall något händer.

Vad ska du göra härnäst?
– Det vet jag inte än. Jag har förstås kvar mitt åtagande till Electrolux och att förbereda uppdelningen av Atlas Copco. I övrigt får vi se vilka erbjudanden som kan dyka upp. Jag har inte pratat med någon om det här förutom med styrelseordföranden, utan jag vill ge bolaget och de anställda min fulla respekt.

När hörde du först talas om styckningen av Atlas Copco?
– Det här är något som har diskuterats under en mycket lång tid. För fyra, fem månader sedan blev det lite mer konkret och då började vi arbeta med frågan.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom