Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rusning till Ericsson-aktien under året

2019-12-09 11:26
Foto: Johan Nilsson/TT

Sedan årsskiftet har antalet Ericsson-ägare hos Nordnet ökat med hela 38 procent.

Ericsson-aktiens utveckling sedan årsskiftet ligger på 12 procent, ungefär hälften av uppgången för OMX30. Under våren gick dock aktien starkt och de flesta av de Nordnet-kunder som gick in i aktien i år gjorde så i maj. I juli låg också aktiens utveckling på plus 30 procent, långt över index.

"Rusningen kom särskilt efter bolagets rapport för första kvartalet, som visade på högre marginaler än väntat. Det fick förhoppningarna på Ericsson att raka i höjden, och många sparare hoppade på aktietåget i hopp om att Börje Ekholm skulle kunna leverera högre marginaler även i andra kvartalet, trots att Ekholm ju gick ut och varnade för att marginalerna skulle kunna minska något till följd av bolagets ambitioner att ta en tydlig position i 5G-racet. När rapporten för andra kvartalet, som var helt okej, kom så sågs det ändå som en besvikelse när marginalerna inte ökade ytterligare", säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Trots detta har antalet ägare fortsatt öka månad för månad, och Frida Bratt tror att fredagens besked om att man till slut nått en förlikning är positivt för de som köpt aktien.

"Nu kan bolaget lägga detta bakom sig och gå vidare samtidigt som en osäker faktor kan läggas åt sidan", säger hon.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom