Så var H&M:s rapport

Klädjätten H&M:s kvartalsrapport på torsdagsmorgonen ackompanjerades av beskedet att Karl-Johan Persson kliver av vd-posten och ersätter fadern Stefan Persson, som lämnar över ordförandeklubban efter 20 år. Vd-stolen beträds av Helena Helmersson, med en lång karriär på H&M bakom sig. H&M:s resultat i det fjärde kvartalet var bättre än väntat.

Här följer en punktvis sammanfattning:

Ledningsskifte. H&M:s styrelseordförande Stefan Persson har beslutat att inte ställa upp för omval vid årsstämman till våren och planen är att nuvarande vd Karl-Johan Persson tar över som ordförande. Styrelsen har därför beslutat att omedelbart utse Helena Helmersson till vd för modejätten. Hon har arbetat på H&M sedan 1997, sedan drygt ett år tillbaka som operativ chef.

Resultat slog förhandstips. H&M:s rörelseresultat blev 5.377 miljoner kronor i bolagets fjärde kvartalet (september-november) i det brutna räkenskapsåret. Det var 13 procent bättre än genomsnittprognosen i Infronts sammanställning inför rapporten. Rörelsemarginalen var 8,7 procent jämfört med väntade 7,7 procent. Omsättningen på 61,7 miljarder kronor är känd sedan tidigare.

Bruttomarginal 54%. H&M:s bruttovinstmarginal uppgick till 54,0 procent i kvartalet, strax under väntade 54,2 procent i Infronts sammanställning. Kostnaderna för prisnedsättningarna i relation till omsättningen minskade med cirka 0,5 procentenhet jämfört med motsvarande kvartal året innan. De externa faktorerna som påverkar inköpskostnaderna var negativa, framför allt den dyrare USA-dollarn, jämfört med motsvarande inköpsperiod föregående år.

Fortsatt negativa påverkansfaktorer på marginal. För inköpen till första kvartalet (december-januari) i räkenskapsåret 2019/2020 bedöms marknadsläget för de externa faktorer som mest påverkar bruttomarginalen sammantaget som fortsatt negativt jämfört med motsvarande inköpsperiod föregående år.

Oförändrad utdelning. H&M:s styrelse har beslutat att föreslå en oförändrad utdelning på 9:75 kronor per aktie för det gångna räkenskapsåret. I Infronts analytikersammanställning framgår att marknaden i snitt trodde på en sänkning till 9:40 kronor per aktie.

Försäljning 1 december-28 januari +5%. H&M:s försäljning under perioden 1 december till 28 januari, alltså efter den senaste rapportperioden, steg med 5 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande månad föregående år.

Ska öppna cirka 25 nya butiker netto 2020. H&M-gruppen räknar med att öppna cirka 25 nya butiker netto under räkenskapsåret 2019/2020. Totalt planeras cirka 200 nya butiker inklusive franchise att öppna samt cirka 175 att stänga. Merparten av öppningarna kommer att ske i Sydamerika, Asien exklusive Kina samt i Ryssland och Östeuropa, medan stängningarna främst sker i Europa, USA och Kina.

H&M räknar med att investeringarna (capex) sjunker till runt 8,5 miljarder kronor innevarande räkenskapsår 2019/2020.

Föregående räkenskapsår blev capex 10,3 miljarder kronor, att jämföra med den bedömning H&M gjort på 10,5-11 miljarder. Året innan dess låg capex på 12,8 miljarder kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets