Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Starkt kvartal för SEB"

2020-01-29 07:46
SEB, Frida Bratt. Foto: Hendrik Osula/SOPA Images/Shutterstock/TT, Nordnet

SEB kom idag med sin rapport för det fjärde kvartalet. Nordnets sparekonom Frida Bratt ser ett starkt kvartal, men att kreditförlusterna ökar "på två enskilda företagsengagemang" oroar.

SEB:s rörelseresultat kom in överförväntan i fjärde kvartalet 2019. Även rörelseresultatet var bättre än väntat. Jämfört med samma kvartal föregående år steg vinsten.

Bolaget höjer också den ordinarie utdelningen med 25 öre, men lämnar ingen extrautdelning.

Provisionsnettot ökade med 6 procent jämfört med det tredje kvartalet och ökade med 3 procent jämfört med det fjärde kvartalet 2018. Utfallet var 1 procent bättre än snittestimatet i Infronts analytikersammaställning.

- Det var ett starkt kvartal för SEB, som har en affärsmodell där provisionsnettot är viktigt. Därför gynnades man av den starka börsen under hösten, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

SEB:s räntenetto uppgick minskade med 1 procent jämfört med det tredje kvartalet och ökade med 14 procent jämfört med motsvarande kvartal 2018. Utfallet var även här 1 procent bättre än snittestimatet i Infronts analytikersammanställning

- Dock vittnar även Johan Torgeby, precis som Swedbanks Jens Henriksson, om pressade marginaler på bolån. SEB, till skillnad från Swedbank, ökar dock sina marknadsandelar på området – till priset av att kunder måste lockas med lite lägre räntor. Som SEB-kund tycker jag man ska låta sig peppas av detta; det gör skillnad att ställa krav på storbankerna och förhandla sin ränta. Ta tillfället i akt, säger Frida Bratt.

Bankens kreditförluster i det fjärde kvartalet 2019 var samtidigt större än analytikernas genomsnittliga prognos.

"Kreditkvaliteten var fortsatt hög medan förväntade nettokreditförluster ökade under det fjärde kvartalet. Ökningen berodde på två enskilda företagsengagemang", skriver SEB:s vd Johan Torgeby i bokslutsrapporten.

- Precis som i Swedbank ökar kreditförlusterna, ”på grund av två företagsspecifika engagemang”, vilket är lite oroande. Även i Swedbank kunde vi ju läsa detta. SEB konstaterar också att resultatet av pågående penningtvättsutredningar ”kan” resultera i sanktioner. Mer är svårt för banken att säga, säger Frida Bratt.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom