Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Stefan Persson lämnar ordförandeskapet i H&M

2020-01-30 08:10
H&M blev en av aktiebörsens globala snabbväxare under Stefan Persson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Klädjätten H&M:s storägare Stefan Persson lämnar ordförandeskapet vid årsstämman. Sonen Karl-Johan Persson föreslås ersätta honom.

"Min önskan är att det sker ett skifte på ordförandeposten vid kommande årsstämma, genom att Karl-Johan tar över min roll som styrelseordförande. Det är en naturlig förändring att jag efter mer än 20 år som ordförande lämnar över till Karl-Johan som varit vd i drygt 10 år. Jag kommer att vara en precis lika engagerad ägare som tidigare men utifrån en annan position än den jag har idag. Dessutom är det en bra tidpunkt att göra denna förändring då vi levererar ökade resultat och har en stark position med många väl etablerade varumärken, miljontals kunder runt om i världen och god finansiell styrka", uppger Stefan Persson i en kommentar.

Han pekar på att H&M har gått från att varar ett bolag med ett varumärke till en klädjätte med nio olika varumärken.

Karl-Johan Persson lämnar därför vd-rollen och han ersätts av Helena Helmersson, som idag är operativ chef (COO). Förändringen sker från och med idag.

"Jag känner mig trygg i att lämna över vd-rollen till Helena som är en erfaren och bra ledare som lever våra värderingar. Helena kommer att arbeta vidare på den plan som vi har satt för 2020 och framåt. Jag är mycket stolt över det fantastiska arbete som våra medarbetare har gjort under dessa år och att vi tillsammans lagt grunden för en bra framtid", uppger Karl-Johan Persson i en kommentar och fortsätter.
"Jag är mycket glad över att Stefan har bett mig att aktivt driva ägarfrågor för familjens privata bolag Ramsbury Invest och att han kommer att föreslå att jag tar över ordföranderollen i H & M Hennes & Mauritz AB. Givet att stämman bifaller detta kommer jag med glädje att ta över ordförandeskapet."

H&M:s finanschef Jyrki Tervonen kommer även att följa med Karl-Johan Persson och bli vd för Ramsbury Invest. Adam Karlsson kommer istället att ta över finanschefsjobbet. Han är idag head of controlling för H&M-varumärket.

Affärsvärlden Finwire

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom