Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Stora intradagsrörelser lockar sparare

2020-03-24 07:39
Foto: Tobias Ohls

Allt fler sparare hoppas kunna använda de stora intradagsrörelserna till sin fördel. Enligt Nordnet har antalet kunder som handlar med ETP:er med OMXS30 som underliggande ökat enormt i mars.

Börserna runt om i världen har rasat i mars, som en följd av coronakrisen och oljeprisfallet. Intradagsrörelserna har varit enorma och det är det en ökad andel sparare som försöker dra nytta av. Antalet kunder som handlar med ETP:er med OMXS30 som underliggande har ökat med hela 260 procent i mars jämfört med februari, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Samtidigt har även handeln sett till omsättning ökat med 100 procent.

- Det är anmärkningsvärt. Det visar att intresset är väldigt stort för att kunna kapitalisera på enorma rörelser vi ser under enskilda handelsdagar, säger Frida Bratt, och fortsätter:

- Har man turen att träffa rätt med de här produkterna kan intjäningen bli stor i och med att indexrörelserna är så kraftiga. Rörelser på fem procent exempelvis har blivit vardagsmat.

Som exempel ger hon att om börsen faller med 5 procent så kan en bear-produkt ge en avkastning på 15-20 gånger den rörelsen, beroende på hävstång.

- Men de här produkterna kan bli rena dynamiten, det måste man vara medveten om. Lika fort som de stiger om man träffar rätt, lika fort kan de explodera nedåt åt andra hållet och knockas. Och risken är väldigt stor att förlora hela kapitalet, säger hon och fortsätter:

- Det är en produkt som bara passar för de mycket erfarna investerare som sitter och följer börsen sekund för sekund, och som är mycket aktiva och förstår den extrema risken. Det är absolut inget att ens tänka på för den ”vanliga” spararen. Bearprodukter passar dessutom bäst att äga under en kort period.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom