Stora intradagsrörelser lockar sparare

Allt fler sparare hoppas kunna använda de stora intradagsrörelserna till sin fördel. Enligt Nordnet har antalet kunder som handlar med ETP:er med OMXS30 som underliggande ökat enormt i mars.
Stora intradagsrörelser lockar sparare - borsen-omx-700_binary_6991472.jpg

Börserna runt om i världen har rasat i mars, som en följd av coronakrisen och oljeprisfallet. Intradagsrörelserna har varit enorma och det är det en ökad andel sparare som försöker dra nytta av. Antalet kunder som handlar med ETP:er med OMXS30 som underliggande har ökat med hela 260 procent i mars jämfört med februari, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Samtidigt har även handeln sett till omsättning ökat med 100 procent.

– Det är anmärkningsvärt. Det visar att intresset är väldigt stort för att kunna kapitalisera på enorma rörelser vi ser under enskilda handelsdagar, säger Frida Bratt, och fortsätter:

– Har man turen att träffa rätt med de här produkterna kan intjäningen bli stor i och med att indexrörelserna är så kraftiga. Rörelser på fem procent exempelvis har blivit vardagsmat.

Som exempel ger hon att om börsen faller med 5 procent så kan en bear-produkt ge en avkastning på 15-20 gånger den rörelsen, beroende på hävstång.

– Men de här produkterna kan bli rena dynamiten, det måste man vara medveten om. Lika fort som de stiger om man träffar rätt, lika fort kan de explodera nedåt åt andra hållet och knockas. Och risken är väldigt stor att förlora hela kapitalet, säger hon och fortsätter:

– Det är en produkt som bara passar för de mycket erfarna investerare som sitter och följer börsen sekund för sekund, och som är mycket aktiva och förstår den extrema risken. Det är absolut inget att ens tänka på för den ”vanliga” spararen. Bearprodukter passar dessutom bäst att äga under en kort period.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG