Storaffär för Sveriges hemligaste finansgrabbar

Glöm Wallenbergarna – här är grabbarna som gjort begreppet ’verka utan att synas’ till en konst. Utan att ha figurerat i en enda artikel i svensk affärspress har doldisarna Johan Bohman och Tomas Björkman byggt upp ett smärre imperium och blivit delägare i en av Schweiz mest exklusiva privatbanker.

När svenska IBP Fondkommission förra veckan förvärvades av schweiziska privatbanken EFG Private Bank, tog grundarna bakom bolaget, Johan Bohman och Tomas Björkman, ett försiktigt steg ut i rampljuset efter att i tio år ha verkat helt utan att synas.

1989 grundade de tillsammans IBP Fondkommission. Johan Bohman, född 1963, hade då gått ut Handels och startat ett bolag som förvärvats av Farell Kapital, dotterbolag till Farellgruppen som spekulerade i fastigheter under 1980-talet. VD för Farell Kapital var Tomas Björkman, född 1958, utbildad teknisk fysiker och matematiker som närmaste dessförinnan varit med om att sätta pc-återförsäljaren Kontorsutveckling på börsen.

Affärsidén var att bli pionjärer på den svenska marknaden för strukturerade instrument och att introducera aktieindexobligationer bland institutionella placerare. Sedan dess har byggt upp en solid och lönsam kundstock på 2 000 kunder vars kärna utgörs av 600 institutionella placerare.

Under åren har de emitterat instrument för totalt 30 miljarder kronor vilket, räknat på den 1,5 procents marginal som är en bedömning som görs i branschled, har det inneburit runt 450 Mkr i provisionsintäkter. Under förra året blev intäkterna i fondkommissionen 53 Mkr på en handelsvolym på 5 miljarder, och vinsten landade på 16 Mkr.

Sedan två år tillbaka har Johan Bohman och Tomas Björkman sökt en samarbetspartner till fondkommissionen, och även svenska aktörer var på tal innan valet föll på EFG. Betalning för affären har skett i form av fyra procent av aktierna i EFG Private Bank, som är ett dotterbolag till än så länge onoterade EFG Bank Group och som omsätter cirka 325 Mkr.

”Värdet är inte intressant förrän vi realiserar det genom att sälja aktierna, och dit är det långt. Jag är lite för ung för att sälja av och börja spela golf redan”, säger Johan Bohman som blir styrelseordförande i nya EFG Fondkommission medan Tomas Björkman tar plats i styrelsen för EFG Private Bank i Schweiz.

I deras gemensamma ägarbolag IBP Holding B V, som de äger 50 procent var av, återstår en hel del även efter försäljningen. Sedan början av 1990-talet, då IBP gjorde sina första fastighetsförvärv i spåren efter fastighetskrisen, har de plöjt ner bolagets vinster i vad som idag är ett omfattande fastighetsbestånd.

Totalt ingår ett tjugotal fastigheter i Sverige samt sex stycken i Berlin som under förra året gav ränteintäkter på cirka 45 Mkr och har ett bokfört värde på 250 Mkr.

I IBP-gruppen ingår även innehav i onoterade bolag, bland annat tyska mediebolaget Escapi (som man under förra året planerade att sätta på Neuer Markt men drog tillbaka på grund av marknadsläget) och olika former av leasingverksamhet inom fastighets- och rederibranschen. Bland annat är IBP delägare i exklusiva motoryachten Mälarprinsessan, inköpt för drygt 20 Mkr och förankrad på Strandvägen i Stockholm, som chartras ut till företag.

Både Johan Bohman och Tomas Björkman bor sedan flera år i London respektive Génève och ingen av dem ingår i några av det svenska näringslivets mer kända nätverk – trots att Johan Bohman faktiskt gick på Handels parallellt med näringslivskändisar som Fabian Månsson, Johan Brenner och Mats Lederhausen.

”Mats var väl den som jag umgicks med ordentligt, och vi har viss kontakt fortfarande. Annars har både Tomas och jag dels vistats rätt mycket utomlands, dels jobbat på för oss själva – i vår egen nisch.” En viktig person i deras svenska nätverk är dock finansadvokaten Peter Sederowsky, styrelseproffs och knuten till Schibsteds riskkapitalbolag EMV. Han sitter även i styrelsen för IBP tillsammans med Jan Grönqvist och Gustav Kronlund, tidigare på chefspositioner inom Handelsbanken, och kriminologen Leif G W Persson.

”Det är inte fullt så konstigt som det låter. Vi kom i kontakt med honom via Peter Sederowsky, fick reda på att han tidigare suttit i styrelsen i Aragon och insåg att han satt med en styrelseerfarenhet från finanssektorn som vi behövde. Om vi får jakttips? Jo, det har väl hänt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.