Svenske hedgefondmiljardären Thomas Sandell stäms av hyresgäster

Den svenske finansmannen Thomas Sandell har blivit stämd i New York av det par som hyrt hans townhouse på Upper East Side. Trots en månadshyra på 650 000 kronor har de fått kämpa mot råttinvasion, mögel och spruckna avloppsrör, enligt stämningsansökan.
Svenske hedgefondmiljardären Thomas Sandell stäms av hyresgäster - sandell-hus-700_binary_6956569.jpg

Huset ägdes och totalrenoverades med guld och italiensk marmor av den legendariska designern Gianni Versace på 90-talet, och ligger bara ett femtiotal meter från Central Park på en av Upper East Sides lugnare gator.

När svenska hedgefondägaren Thomas Sandell la ut sitt townhouse till uthyrning för tre år sen blev det snabbt en snackis, både på grund av den oblyga lyxen och det höga priset. För en miljon i månaden fick man tillgång till ett fullt möblerade 1 300 kvadratmeter utspridda över sex våningar in vad annonsen kallade ”ambassadproportioner”. Lönen för husets kock var ett obligatoriskt extratillägg.

Att fastighetsutvecklaren Joseph Chetrit och hans fru fick det för nästan halva priset har inte varit nämnvärt lindrande, enligt den stämningsansökan de riktar mot Sandell och som behandlas av Manhattan State Court.

Enligt stämningen började problemen för familjen Chetrit när de, kort efter att de flyttat in, började hitta döda råttor och råttspillning i bland annat takpanel, frukostrum, tjänstefolksrummen, köken och luftkonditioneringen. Trädgården beskrivs som oanvändbar på grund av ett ”hejdlöst gnagarangrepp”.

En illaluktande odör från väggarna troddes först vara döda råttor, men visade sig vara spruckna avloppsledningar vilket ledde till utdraget reparationsarbete. Familjen försatts i en ”outhärdlig boendesituation” när marmorgolven fick hackas upp och temporärt ersättas med plywoodskivor.

Stämningen beskriver hur avloppsarbetet stötte på flera motgångar och ledde till översvämningar, mögelangrepp på de nedre våningarna och en ihärdig avloppslukt i hela huset. ”Chockerande” för familjen var också när de kom hem från semester och såg att byggnadsarbetare hade flyttat konst, mattor och möbler värda miljontals dollar utan hyresgästens godkännande.

Chetrit har bett rätten om en miljon dollar i skadestånd för vad de utsatts för, plus en retroaktiv hyresreducering för de månader då de inte kunde vistas i huset.

Thomas Sandell har i sin tur stämt sina hyresgäster för fem månaders utebliven hyra, och kallar anklagelserna falska och ”hyperboliska sagor”. Han menar vidare att stämningen emot honom är ett förhandlingsknep för att förnya hyreskontraktet till ett lägre pris.

Sandell äger fondbolaget Sandell Asset Management som han grundade 1998. Bolaget driver bland annat hedgefonden Castlerigg och förvaltar nästan fem miljarder kronor.

Sandell köpte Versace-huset 2005 för 30 miljoner dollar, och har under flera år använt det som sin primära bostad. Han äger även fastigheter i the Hamptons, London och skidorten Aspen. Enligt Forbes är han god för 13 miljarder kronor.

Affärsvärlden har sökt men inte lyckats nå Thomas Sandell för en kommentar.


Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.