Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Teknikmagasinet ansöker om konkurs

2020-01-15 12:46
Foto: Teknikmagasinet

För dyra hyreskontrakt kombinerat med vikande försäljning, tvingar prylkedjan Teknikmagasinet att ansöka om konkurs. Vd:n Ulrika Göransson hoppas dock på en lösning. "I dag finns intressenter. Min förhoppning är att vi kan leva vidare", säger hon.

Efter flera utmanande år med negativ utveckling, tvingas nu Teknikmagasinet att avbryta sin rekonstruktion. Försök att vända trenden i form av att stänga butiker och satsa på exempelvis mobilreparationer har visat sig inte vara tillräckligt.

Just stigande hyror tillsammans med en försvagad svensk krona vilket ger dyrare varuinköp från utlandet har varit ett av huvudproblemen enligt vd:n Ulrika Göransson som tillträdde så sent som i augusti förra året.

- Vi har försökt att ställa om vår verksamhet och jobbat med åtgärdsprogram men det tar tid att tranformera. Det som har hämmat oss är att vi suttit fast med olönsamma hyreskontrakt som vi inte kommit ur. Vi har haft förhandlingar men det tar för lång tid.

Problem inom detaljhandeln

Samtidigt har bolaget lidit av samma problem som många andra kedjor inom detaljhandeln.

- Det sker en omställning inom detaljhandeln och det har påverkat oss. Butiker får inte lika mycket trafik som tidigare, säger hon.

Teknikmagasinet har i nuläget 135 butiker i tre länder varav 85 i Sverige. Enligt Ulrika Göransson ha man i dagsläget cirka 500 anställda.

Största borgenärer i konkursen är Gyllenhammar Holding och Swedbank.

I konkursansökan till Solna Tingsrätt skriver styrelseledamoten Peter Gyllenhammar att det är viktigt att tingsrätten beslutar i frågan så fort som möjligt eftersom bolaget fortfarande driver verksamhet.

Finns intressenter

Ulrika Göransson har dock förhoppningar om att kedjan ska kunna räddas och leva vidare men i en annan form. I dagsläget finns heller inget beslut när butikerna ska stängas igen.

- Det finns intresse men det är upp till konkursförvaltaren. Jag hoppas så klart att vi ska hitta en lösning där vi lever vidare.

TT: Kan du se en variant där man går över till enbart onlinehandel?

- Vi har väldigt många butiker som också går bra. Det blir spekulation men jag ser inte framför mig enbart onlinehandel.

TT: Vad händer de med anställda?

- Det följer normala gången men jag kan inte uttala mig utan sådana frågor måste tas med konkursförvaltaren.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom