Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Upp till 35 000 jobb bort på HSBC

2020-02-18 07:52
Foto: Frank Augstein/AP/TT

Den brittiska banken HSBC, som är Europas största bank men som har huvudverksamhet i Asien, ska skära ned med upp till 35.000 jobb inom de närmaste tre åren, motsvarande 15 procent av de anställda. Det var budskapet när tillförordnade vd:n Noel Quinn presenterade sin nya affärsplan vid bankens bokslut på tisdagen.

HSBC siktar på att skära ned på kostnader till ett värde av 4,5 miljarder dollar per år och på att göra sig av med tillgångar värda 100 miljarder dollar de närmaste två åren, enligt vd:n. Banken har omkring 240.000 anställda.

"Delar av vår verksamhet levererar inte acceptabel avkastning. Därför måste vi revidera planen för att öka vinsten till våra investerare", sade Noel Quinn.

Det omstruktureringsprogram som nu presenterats beskrivs i världens finanspress som det mest omfattande sedan banken med nöd och näppe överlevde en penningtvättsskandal centrerad kring mexikanska drogkarteller under 2012. Kostnaderna den här gången beräknas landa på 7,2 miljarder dollar i omstruktureringskostnader.

Investmentbankverksamhet i så väl HSBC som många konkurrenter har de senaste åren slitit ont med lönsamheten, som drabbats av en mängd makroekonomiska faktorer som samtidigt gjort livet surt för konventionella bankaffärer de senaste åren.

Särskilt det utdraget extremlåga ränteläge som fortsatt råder har lett till en strukturell nednötning efter den finanskris som bröt ut 2008 och som dessutom i grova drag var förorsakad av just investmentbankerna. Under första halvåret 2019 rasade de världsledande investmentbankernas intäkter till den lägsta nivån på 13 år.

Samtidigt har bankerna pressats från myndighetshåll för den utbredda nonchalans som har rått mot regler i fråga om penningtvätt och bedrägerier, ett område där HSBC har varit bland de absolut sämsta i klassen.

Helåret 2019 slutade med en vinst före skatt på 13,4 miljarder dollar, klart under förväntningarna på 20 miljarder dollar enligt Reuters. Resultatmissen kan förklaras av nedskrivningen på omstruktureringskostnaderna om 7,3 miljarder.

HSBC meddelade också att omstruktureringen bär med sig faktumet att ingen utdelning kommer lämnas för 2020 eller 2021. Dessutom gav banken prognosen att coronavirusutbrottet i Kina påverkat verksamheten avsevärt. Utlåningen väntas minska och andelen icke-presterande lån väntas öka i händelse av att viruset inte stoppas i tid och leverantörskedjor börjar slås ut.

HSBC:s aktie sjönk med 2,2 procent på Hongkongbörsen tidigt på måndagsmorgonen, en upphämtning från dagslägsta kring en procentenhet lägre.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom