Uppskruvad retorik i Telia-affären

Den tidigare TV4-vd:n säger att näringsminister Ibrahim Baylan (S) bör granskas av konstitutionsutskottet efter misstankar om att regeringen bedrivit ”aktiv lobbning” i Bryssel – uppgifter som näringsministern förnekar.
Uppskruvad retorik i Telia-affären - scherman-kirkby-baylan-700_binary_6978219.jpg

”Vi prövar vad det finns för möjligheter att stoppa avtalet. Men vad jag har förstått hittills så finns det väldigt små juridiska möjligheter att stoppa affären, för det är skrivet på ett sådant sätt att det egentligen bara är konkurrensprövningen som skulle kunna stoppa den”, sa näringsminister Ibrahim Baylan (S) till Dagens Industri i februari i år.

Det avtal han sa sig vilja stoppa är Telias köp av Bonnier Broadcasting, en affär som bland annat skulle innebära att staten blir största ägare i TV4. Rent politiskt blir det en ohållbar situation, eftersom staten redan är huvudman för SVT, TV4:s konkurrent. För närvarande prövas nu förvärvet av EU-kommissionen som väntas ge besked under november månad.

Affären har gett oppositionen ytterligare ett argument för att kräva att staten säljer innehavet i Telia. Och det är just på grund av att Bonnier Broadcasting gör statens ägande så problematiskt som Ibrahim Baylan vill stoppa affären. Den socialdemokratiskt ledda regeringen vill nämligen inte sälja aktierna i Telia.

Detta dilemma är unikt för staten, som med drygt 38 procent av aktierna inte är majoritetsägare.

Övriga aktieägare – som Blackrock, Swedbank Robur Fonder, AMF och AFA – har inte det här problemet.

Affären är också något som Telias styrelse och ledning fortfarande vill driva igenom. Även tillträdande vd:n Allison Kirkby säger sig numera vara entusiastisk över förvärvet.

I juni skrev tidigare TV4-vd:n Jan Scherman att regeringen bedrivit aktiv lobbning i Bryssel i syfte att sätta stopp för förvärvet. Artikeln publicerades i Dagens Media och Scherman hänvisade till flera av varandra oberoende källor med stor insyn i EU:s granskning av köpet. Av artikeln framgick också att Ibrahim Baylan förnekade dessa uppgifter.

– Vad som sedan hände var att Ibrahim Baylan, som jag intervjuat, ringde upp mig. Han tillbakavisade i irriterad och bestämd ton att staten agerat i Bryssel. Jag förklarade att detta redan stod i artikeln, men att mina uppgiftslämnare av mig bedömts som så trovärdiga att jag valt att likväl publicera deras påståenden, säger Jan Scherman till Affärsvärlden.

Men att det skulle ha skett några försök till påverkan i Bryssel förnekar Ibrahim Baylan återigen.

”Kommissionens förvärvsprövningar görs oberoende, utan inblandning från Regeringskansliet”, skriver Baylans pressekreterare Simon Andersson i ett mejl till Affärsvärlden.

Jan Scherman, som återigen gick ut i en debattartikel med liknande uppgifter i Dagens Media den 11 november i år, vidhåller att regeringen har agerat i Bryssel för att försöka stoppa affären. Han anser att berörda statsråds agerande bör granskas av konstitutionsutskottet, alltså nuvarande näringsminister Ibrahim Baylan (S) och tidigare näringsminister Mikael Damberg (S).

– Det handlar om flera saker, bland annat om staten som ägare agerat mot bolagets bästa. Det handlar också om att det finns regler för statsrådens ämbetsutövning och misstankar om ministerstyre, säger Jan Scherman till Affärsvärlden.

Advokat Olle Rislund har specialiserat sig på nordisk och europeisk konkurrenslagstiftning. Enligt honom vore det inte konstigt om regeringen, i egenskap av huvudman till SVT, lämnar synpunkter och redovisar fakta till EU-kommissionen med anledning av pågående granskning, men att försöka stoppa affären vore en annan sak.

– På sätt och vis vore det märkligt om regeringen motarbetar det arbete som det egna intressebolaget, Telia, gör för att få igenom en affär. Å andra sidan är det inte märkligt, eftersom regeringen även är huvudman för SVT, som har ett annat intresse. Det är ju det här som är kärnan i problemet, att svenska staten har flera intressen som inte är förenliga med varandra.

Affärsvärlden har sökt Telia som inte vill kommentera Schermans uppgifter om regeringens lobbning i Bryssel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco