USA återbördar Wolf of Wall Street-pengar till Malaysia

USA:s justitiedepartement kommer "inom kort" återbörda knappt 200 miljoner dollar till Malaysia, pengar som svindlades av toppolitiker och högt uppsatta investmentbankirer vid Goldman Sachs i härvan kring den statliga malaysiska pensionsfonden 1MDB.
USA återbördar Wolf of Wall Street-pengar till Malaysia - dollar-affarsvarlden-700_binary_6867266.png

60 miljoner av beloppet är pengarna från den förlikning som har nåtts med Hollywood-studion Red Granite Pictures, framgår av ett uttalande från justitiedepartementet.

Red Granite Pictures är filmbolaget bakom Hollywood-succén The Wolf of Wall Street, som är en biografi över finansbrottslingen Jordan Belforts vidlyftiga liv och leverne i slutet på 90-talet. Jordan Belfort erkände sig skyldig till bedrägeri och marknadsmanipulation med öresaktier (penny stocks) och dömdes till 22 månaders fängelse.

Flera Goldman Sachs-bankirer har häktats och erkänt brottslighet i sitt agerande som konsulter i 1MDB-härvan, där pengar tvättades och slussades ut ur landet via konstköp, fastighetsaffärer och bolag som Red Granite Pictures, ett bolag som startades av den förre premiärministerns syskonbarn.

Totalt uppskattar justitiedepartementet att 4,5 miljarder dollar svindlades från fonden i brottslighet som fick konsekvensen att premiärministern Najib Razak förlorade valet och i stället sattes bakom lås och bom, till förmån för nuvarande premiärminister Mahathir Mohamad, vars främsta vallöfte var att rensa ut korruptionen i staten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.