Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

USA återbördar Wolf of Wall Street-pengar till Malaysia

2019-05-07 14:48
Foto: Jim Corwin / Photoresearchers /IBL Bildbyrå

USA:s justitiedepartement kommer "inom kort" återbörda knappt 200 miljoner dollar till Malaysia, pengar som svindlades av toppolitiker och högt uppsatta investmentbankirer vid Goldman Sachs i härvan kring den statliga malaysiska pensionsfonden 1MDB.

60 miljoner av beloppet är pengarna från den förlikning som har nåtts med Hollywood-studion Red Granite Pictures, framgår av ett uttalande från justitiedepartementet.

Red Granite Pictures är filmbolaget bakom Hollywood-succén The Wolf of Wall Street, som är en biografi över finansbrottslingen Jordan Belforts vidlyftiga liv och leverne i slutet på 90-talet. Jordan Belfort erkände sig skyldig till bedrägeri och marknadsmanipulation med öresaktier (penny stocks) och dömdes till 22 månaders fängelse.

Flera Goldman Sachs-bankirer har häktats och erkänt brottslighet i sitt agerande som konsulter i 1MDB-härvan, där pengar tvättades och slussades ut ur landet via konstköp, fastighetsaffärer och bolag som Red Granite Pictures, ett bolag som startades av den förre premiärministerns syskonbarn.

Totalt uppskattar justitiedepartementet att 4,5 miljarder dollar svindlades från fonden i brottslighet som fick konsekvensen att premiärministern Najib Razak förlorade valet och i stället sattes bakom lås och bom, till förmån för nuvarande premiärminister Mahathir Mohamad, vars främsta vallöfte var att rensa ut korruptionen i staten.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom