”Nyemission i Scandic?”

Börsuppgången håller i sig och nya noteringskandidater fortsätter strömma in. Alla ska med!
Golvet
Foto: Martin Barraud/TT

Sommarens skönlitterära verk har städats undan hos Golvets vänner. I höst läses endast prospekt från pärm till pärm.

”Det blir ett riktigt noteringsparty i september och oktober. Bolagen har legat lågt under corona, men nu blir det en riktig ketchupeffekt. Först ut är Exsitec som ser riktigt intressant ut”, skvallrar en konsultdoja i Humlegården.

Men feststämningen sviker på sina håll. En vissen techförvaltare, vars edge är att hitta nya undanflykter, skyller den undermåliga prestationen på dålig terräng.

”Det har väl aldrig funnits en sämre tid att husera på en verkstadstung Stockholmsbörs. Zoom går upp 40% på sin rapport men vad har vi, Bambuser? Tesla handlas till multiplar som inte ryms på miniräknaren samtidigt som vi har Traton till ensiffriga PE-tal. Den stora anledningen är väl tyvärr att våra universitet inte håller måttet”, muttrar den gamla räven över en bitter espresso.

Ja, man undrar ju om man ska vara på en börs där till och med misstag premieras. Senast styrelseledamoten i Raysearch som i förra veckan rapporterade in köp av 100 000 aktier för 95,10 kr, alltså 9,5 miljoner kronor.

”Aktien steg några procent på beskedet, och det förstår man ju på ett sånt signalvärde. Synd bara att köpet korrigerades då det enbart var 1000 aktier. Det gäller att hålla koll på decimalerna…”

En fredagslunch på Asian Post Office bjussar på köptips.

”Håll koll på Qliro framöver. Rite Ventures med Christoffer Häggblom i spetsen har plockat in tre riktigt bra chefer inför avknoppningen till tre separata bolag. Många räknar ut QFS men jag tycker de är bättre än Klarna. Och Amazons inhopp i Sverige behöver inte vara dåligt för CDON. Många små e- handlare kommer vilja sälja via CDON:s varuhus snarare än hos jätten gluff-gluff eller vara helt solo”, säger en popcorn shrimp som man får förmoda är lång som en stång i aktien.

En orolig själ med skin in the game ångrar vårens bottenfiske i Scandic.

”Hotellbranschen återhämtar sig inte som man hade hoppats på. Hemestertrenden gav branschen ett litet hopp under sommarmånaderna, men nu är det becksvart igen. Affärsresandet är närmare noll, konferenserna är mindre än noll och det finns precis inget som tyder på någon ljusning. Det är mycket troligt att Scandic kommer behöva göra ytterligare en nyemission för att överleva. Något man knappt ens vågar viska, men aktiekursen runt 30 indikerar att det är långt ifrån omöjligt.”

Sinch-aktien är omöjlig att förstå sig på, förkunnar en lynnig trader på Strandvägen. Nästan alla placings som gjorts senaste tiden har blivit dåliga men görs en placing av grundarens och storägarens aktier reagerar marknaden positivt.

”Du förstår, en sån här placing kommer ofta med en viskning om framtida positiva nyheter. På börsen finns det inget som heter omotiverade kursrörelser, min vän”, säger han medan han försöker slingra sig ur ännu en snedgunga.

Slutligen en fundering från Taverna Brillos avbytarbänk:

Johan Mark, tidigare vd på Indiska och därefter finanschef på Björn Borg, är numera aktiv i Odd Mollys styrelse och köpte aktier häromdagen. Hatar han pengar, eller kan det vara så att han vet något som vi inte vet?”

Den som följer börsen får se!