Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Chefsekonom sågar amorteringskravet

2015-05-07 10:59
SBAB:s chefsekonom Tor Borg. Foto: SBAB

Amorteringskrav på svenska bostadslån skulle vara att "försöka angripa ett problem med ett annat" och att på ett onödigt sätt gå in och ändra förutsättningarna för många personers privatekonomi.

Grundproblemet är istället bristen på utbud och rörlighet på svenska storstäders bostadsmarknader.

Det uppger statligt ägda bankkoncernen SBAB:s chefsekonom Tor Borg vid fastighetsbranscheventet Business Arena Malmö 2015.

Lösningarna innefattar enligt Borg istället så väl förändringar av regleringarna för bostadsbyggnation som en helhetsöversyn av hela det bostadsekonomiska skattesystemet, med möjliga förändringar som återinförd fastighetsskatt och/eller "försiktigt" nedtrappat ränteavdrag.

Därtill kan den svenska bostadshyresregleringen behöva uppdateras för att bättre stämma överens med utbud och efterfrågan, menar Borg.

Håkan Johansson, Senior Advisor vid fastighetsrådgivningsfirman Colliers, rev ned några skratt när han inflikade hur regeringstjänstemän och riksdagsmän som bor på Östermalm i Stockholm är de främsta vinnarna på dagens bibehållna hyresreglering, inte truckföraren som får hyra till högre kvadratmeterhyra i Stockholmsförorten Rinkeby.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom