Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fler storstadsbor negativt inställda till utökat amorteringskrav

2020-03-02 13:26
Foto: Fredrik Sandberg/TT

En klart större andel storstadsbor är negativt inställda till det utökade amorteringskravet i dagsläget, jämfört med inför det infördes.

Det visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av mäklarfirman Bjurfors som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Det utökade amorteringskravet infördes i mars 2018 varpå bolånetagare som lånar över 4,5 gånger sin bruttoinkomst behöver amortera 1 procentenhet av bolånet per år. Detta gäller utöver tidigare amorteringskrav beroende på belåningsgrad.

I dag är 55 procent av storstadsborna positiva till det utökade kravet och andelen negativa är 27 procent. Det kan jämföras med 56 respektive 19 procent under hösten 2017, sedan kravet annonserats men inför att det infördes. Tidigare osäkra personer har blivit negativa efter införandet.

Fler än fyra av fem av de som har en negativ syn anger att det beror på att det anses försvåra ungas inträde på bostadsmarknaden. En annan faktor är att det bedöms göra det svårare för folk som vill byta bostad.

"Vi och många andra har varnat för att amorteringskravet kommer att leda till inlåsningseffekter", säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors i Stockholm, i en kommentar och anser att överraskande många trycker på denna typ av effekter.

Undersökningen visar också att var tionde bostadsägare i de tre storstäderna anser att skärpningen har blivit ett hinder för dem själva att byta bostad.

Undersökningen bygger på intervjuer med 1.641 personer i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom