Fler storstadsbor negativt inställda till utökat amorteringskrav

En klart större andel storstadsbor är negativt inställda till det utökade amorteringskravet i dagsläget, jämfört med inför det infördes.
Fler storstadsbor negativt inställda till utökat amorteringskrav - bostad-pengar_binary_6982448.jpg

Det visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av mäklarfirman Bjurfors som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Det utökade amorteringskravet infördes i mars 2018 varpå bolånetagare som lånar över 4,5 gånger sin bruttoinkomst behöver amortera 1 procentenhet av bolånet per år. Detta gäller utöver tidigare amorteringskrav beroende på belåningsgrad.

I dag är 55 procent av storstadsborna positiva till det utökade kravet och andelen negativa är 27 procent. Det kan jämföras med 56 respektive 19 procent under hösten 2017, sedan kravet annonserats men inför att det infördes. Tidigare osäkra personer har blivit negativa efter införandet.

Fler än fyra av fem av de som har en negativ syn anger att det beror på att det anses försvåra ungas inträde på bostadsmarknaden. En annan faktor är att det bedöms göra det svårare för folk som vill byta bostad.

”Vi och många andra har varnat för att amorteringskravet kommer att leda till inlåsningseffekter”, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors i Stockholm, i en kommentar och anser att överraskande många trycker på denna typ av effekter.

Undersökningen visar också att var tionde bostadsägare i de tre storstäderna anser att skärpningen har blivit ett hinder för dem själva att byta bostad.

Undersökningen bygger på intervjuer med 1.641 personer i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.