Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Så mycket stiger bostadspriserna

2019-09-06 07:12
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bostadsrättspriserna i riket som helhet steg 1 procent i augusti jämfört med föregående månad. Villapriserna steg 1 procent.

Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i riket som helhet, i glidande medelvärde, stigit 2 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, och villapriserna har stigit 2 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 3 procent samtidigt som villapriserna stigit 2 procent.

Svensk Mäklarstatistik redovisar prisutvecklingen som tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar, för att dämpa säsongseffekter och tillfälliga avvikelser som inte har med den underliggande marknadsutvecklingen att göra.

För augusti innebär månadsförändringen att det viktade medelvärdet för juni-augusti jämförs med motsvarande viktade medelvärde för maj-juli. För tremånadersförändringen görs jämförelsen med mars-maj.

Svensk Mäklarstatistik noterar att det såldes rekordmånga bostäder för en augustimånad - 14.700 stycken, vilket är 3 procent fler än samma månad i fjol.

"Det är framför allt ökad omsättning av bostadsrätter som ligger bakom rekordnoteringen i augusti", säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger i en kommentar att utbudsökningen efter sommaren har absorberats av efterfrågan och att höstsäsongen fått en god start.

"Det verkar finnas en uppdämd efterfrågan i form av att många som vill byta bostad vågar agera nu när det tycker marknadsläget är både gynnsamt och lite mer förutsägbart än tidigare", säger han och tillägger Erik Olsson Bostadsindex visar att visningsbesökarna har positivare framtidsutsikter nu än i våras.

Han bedömer att en viktig anledning till att oron är mindre och efterfrågan är stark är att räntan antas bli låg under en lång tid framöver.

"Att ekonomin har dämpats lite är snarast en fördel", säger Erik Olsson.

Ett tecken på en starkare marknad är att andelen bostäder som Erik Olsson Fastighetsförmedling säljer före visning i Stockholm har ökat till ganska höga 17 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom