Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Affärsvärldens stipendiater studerade energiomställning

2019-02-21 13:35

Hur ska arabvärlden gå från olja och gas till sol? Helen Ahlbom och Marie Alpman åkte till Dubai för att söka rätt på svaret.

Helen Ahlbom och Marie Alpman åkte till Dubai och besökte solkraftverk och energikonferenser. Resan finansierade med ett Stipendium från Stiftelsen Affärsvärlden.

Vad gjorde ni där?

- Dubai ska satsa på förnybar energi, vilket är intressant eftersom det är ett oljeland. Det ville vi titta på. De har solcellsanläggningar som inom kort blir världens största. Vi besökta kraftverket, men var även på ett antal solenergikonferenser, där företrädare från Dubai pratade om hur omställningen skulle gå till, säger Helen Ahlbom.

- Emiratet Dubai har ambitionen att 7 procent av elproduktionen ska komma från förnybar energi 2020, 25 procent 2030 och 75 procent 2050.

- Delvis görs det här inför världsutställningen år 2020. Det är mycket snack också, det märker man. De vill verka världsvana och miljömedvetna. Samtidigt har de AC på och dörrarna öppna. Men bara det att de låtsas satsa på förnybart, tyckte jag var spännande.

Var det ungefär som du tänkte dig?

- Jag är luttrad, jag trodde nog att det skulle vara så. Men när man åker dit och går omkring i staden och alla rum är nedkylda och allt är konstgjort då får man ändå en del nya insikter. Man ser inget energisparande någonstans. Det är ett extremt energislöseri.

Vad var din första take away därifrån?

- Den var nog tvåeggad. Dels att det finns folk i Dubai som är verkligt engagerade och som driver frågorna, dels att det slösas mycket. Men bara det att det finns höga snubbar som tycker att det är viktigt känns bra. Det är uppenbart att de är rädda för att bli ifrånsprungna.

Vad blev det av besöket?

- Marie har skrivit en artikel i Forskning och Framsteg.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom