Stefan Ingves: Vi har en stor huvudvärk i svensk ekonomi

När Riksbankschefen Stefan Ingves talade på Affärsvärldens seminarium Bank & Finans var han märkbart upprörd över den svenska skuldsättningen. "Det är obehagligt och störande", säger han.
Stefan Ingves: Vi har en stor huvudvärk i svensk ekonomi - ingves-bank-finans3-700_binary_6836166.jpg

Riksbankschefen Stefan Ingves anser att Sveriges ekonomi går väldigt bra. Samtidigt konstaterar han att inflationen har varit låg under väldigt lång tid men att den har stigit något på senaste tiden.

Hans bedömning är att KPIF kommer att falla tillbaka och ligga mellan 1,5-2,0 procent en period och att det dröjer till 2018 innan inflationen stabiliserar sig runt 2,0 procent.

– Därför måste penningpolitiken vara fortsatt expansiv, säger Stefan Ingves på Bank & Finans.

Han förutspår också en låg reporänta en bra bit in i 2018 för att därefter öka gradvis. Enligt Stefan Ingves tänker Riksbanken också fortsätter med sina stabsobligationsköp.

Även om det mesta ser positivt ut för Sverige så finns det en sak som Stefan Ingves inte är särskilt nöjd med.

– Vi har en stor huvudvärk i svensk ekonomi. För att vi ska kunna klara det här måste vi hantera hushållens skulder, säger han och fortsätter:

– För det första så är det både obehagligt och störande att se att vi har en så kollektiv oförmåga att hantera det här på ett bra sätt. Den här typen av utveckling brukar inte sluta lyckligt.

På måndagen kom de senaste siffrorna för de svenska hushållens skuldsättning. De visade att lånetillväxten var 7,2 procent i årstakt i februari, oförändrat jämfört med månaden innan. Det var också i linje med marknadens förväntningar.

Sammanlagt uppgår svenskarnas lån till 3 563 miljarder kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.