Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Stefan Ingves: Vi har en stor huvudvärk i svensk ekonomi

2017-03-28 10:16
Stefan Ingves talade på Affärsvärldens seminarium Bank & Finans 2017. Foto: Ola Söderlind

När Riksbankschefen Stefan Ingves talade på Affärsvärldens seminarium Bank & Finans var han märkbart upprörd över den svenska skuldsättningen. "Det är obehagligt och störande", säger han.

Riksbankschefen Stefan Ingves anser att Sveriges ekonomi går väldigt bra. Samtidigt konstaterar han att inflationen har varit låg under väldigt lång tid men att den har stigit något på senaste tiden.

Hans bedömning är att KPIF kommer att falla tillbaka och ligga mellan 1,5-2,0 procent en period och att det dröjer till 2018 innan inflationen stabiliserar sig runt 2,0 procent.

– Därför måste penningpolitiken vara fortsatt expansiv, säger Stefan Ingves på Bank & Finans.

Han förutspår också en låg reporänta en bra bit in i 2018 för att därefter öka gradvis. Enligt Stefan Ingves tänker Riksbanken också fortsätter med sina stabsobligationsköp.

Även om det mesta ser positivt ut för Sverige så finns det en sak som Stefan Ingves inte är särskilt nöjd med.

– Vi har en stor huvudvärk i svensk ekonomi. För att vi ska kunna klara det här måste vi hantera hushållens skulder, säger han och fortsätter:

– För det första så är det både obehagligt och störande att se att vi har en så kollektiv oförmåga att hantera det här på ett bra sätt. Den här typen av utveckling brukar inte sluta lyckligt.

På måndagen kom de senaste siffrorna för de svenska hushållens skuldsättning. De visade att lånetillväxten var 7,2 procent i årstakt i februari, oförändrat jämfört med månaden innan. Det var också i linje med marknadens förväntningar.

Sammanlagt uppgår svenskarnas lån till 3 563 miljarder kronor.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom