Analys BIMobject
En riktig rökare från BIMobject
Ibland är man glad att ha fel. Börsplus satte som sagt köp på BIMobject (börskurs 27,80 kronor 15/2) för en månad sedan men var särskilt oroliga för att tillväxten kunde bli svag de närmaste kvartalen. Bokslutet gav oss helt fel vad gäller fjärde kvartalet som visade en tillväxt på 177 procent.
(BIMobject bygger en digital plattform som knyter samman tillverkare av byggmaterial med förskrivare och köpare. Tänk AirBnB eller Spotify för arkitekter och ingenjörer. Se länken bredvid för en ordentlig beskrivning.)
Skillnaden i bokslutet mot vad vi skissade på var 14 Mkr varav 13 Mkr rann igenom och blev förbättrat rörelseresultat. Riktigt starkt.
”Den viktigaste faktorn som förklarar kvartalets mycket kraftiga tillväxt är övertagandet av 270 kundavtal från Autodesk Seek som löpande integrerats i verksamheten och vars avtal förnyats under perioden”, skriver BIMobject i bokslutet.
Tillväxtskuttet är alltså av engångskaraktär men det visar på att man har nöjda kunder som vill betala för sig, och dessutom via härliga prenumerationsintäkter med cirka 100 procent bruttomarginal.
Hur är det med vår tillväxtoro nu?
Den är delvis kvar. Grundfrågan återstår ju. Hur blir tillväxten på kort sikt om antalet betalande kunder inte ökar jättesnabbt? Det var ju flera kvartal i rad då antalet tillverkare låg på cirka 1000 stycken. Nu har det dock lossnat och i bokslutet anger man antalet till ”över 1070 stycken”. Ovanpå den tillväxttakten krävs högre intäkter per tillverkare och vissa andra intäktsströmmar för att BIMobject ska klara tresiffrig tillväxt även hela 2018. Det är inte säkert att man klarar det.
Men intäkter är inte allt här i världen. Det absolut viktigaste för BIMobject är att bygga en stark plattform. De huvudsakliga mätetalen här är antalet användare och antalet nedladdningar. Intäkter och vinster är det inte så bråttom med, på känt Silicon Valley-manér. För BIMobject är det här en strategi vi köper till fullo. Så länge man tror att BIMobject skapar massiv kund- och användarnytta så skapas också massiva aktieägarvärden, även om de inte syns i resultaträkningen för stunden.
I BIMobject ser vi alltså inte till resultaträkningen så mycket för att få vägledning kring värderingen. Däremot är intäkter och resultat viktigt som en mätare på att allt går åt rätt håll. Mer som en riskmätare än som en värdemätare, kan man säga.
Värderingen av BIMobjects är klurig. Hade man i Silicon Valley hört om ett bolag som bygger en plattform som kan bli dominerande i sitt slag i en av världens största branscher (bygg och fastighet) så hade man nog direkt gissat på en ”enhörningsvärdering”. En ”unicorn” (engelska för enhörning) är smeknamnet på de mytologiskt underbara start-ups som värderas till 1 miljard dollar eller mer.
Här i Sverige värderas BIMobject nu till 1,3 miljarder kronor.
Det är högt för ett bolag som omsätter 84 miljoner kronor. Det finns alltså stora risker här. Men vi tror ändå potentialen uppväger det. Börsplus har precis köpt en liten post till portföljen. Vill det sig riktigt väl kanske man kan ana skymten av en enhörning.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.