Axfoods VD slår ifrån sig om överpriserna: ”Håller inte med”

Matjätten växer som väntat – men det är tillväxten i City Gross och Willys som sticker ut. Samtidigt får VD:n slå ifrån sig kritik om överpriser: ”Jag har väldigt svårt att förstå hur Konkurrensverket kan komma fram till de slutsatserna.”
Simone Axfood
Simone Margulies, VD och koncernchef Axfood. Foto: Axfood/ Johan Nilsson / TT

Matjätten Axfood redovisar en ökad nettoomsättning med 9,3% jämfört med samma period i fjol. Koncernen hade en rörelsemarginal på 4,1% vilket är nära det långsiktiga målet på 4,5%.

Rapporten visar att de stora dragloket fortsätter vara Willys som har en omsättning på 12,2%.

Enligt VD Simone Margulies kan det starka resultatet förklaras av ett ökat kundinflöde och ytterligare marknadsandelsvinster.

Anklagelser om överpriser

Men tillväxten sker i ett klimat där konsumenternas förtroende prövas. Matpriserna har stigit kraftigt det senaste året och i juni släppte Konkurrensverket en uppmärksammad rapport om bristande konkurrens i dagligvaruhandeln – en rapport som också fått kritik från branschen.

När Affärsvärlden frågar Simone Margulies om hon delar myndighetens bild av marknaden svarar hon tydligt:

“Jag har väldigt svårt att förstå hur Konkurrensverket kan komma fram till de slutsatserna som de gör.”

Hon menar att statistik från SCB och Eurostat visar på minskad lönsamhet och ökad konkurrens i branschen, och att prisuppgångarna främst beror på klimatförändringar och geopolitisk oro – inte på oligopolstruktur. Hon pekar även på att utvecklingen ser likadan ut i Sverige som i övriga Europa.

Så du håller inte med Konkurrensverket om att ni tar ut överpriser?

“Nej, jag håller inte med för det de kommer fram till stämmer inte.”

Investeringar i City Gross

Förvärvet av City Gross under 2024 markerade Axfoods entré i stormarknadssegmentet, där Ica Maxi och Stora Coop dominerar. Förvärvet gjordes från Bergendahls för 2 mdr kr.

“Stormarknadssegmentet står för drygt en fjärdedel av marknaden i Sverige. Så för oss är det ju en strategisk investering där vi ser en jättepotential i att stärka City Gross position för att ta upp kampen och konkurrensen inom stormarknadssegmentet”, menar Simone Margulies.

City Gross är inte lönsamt än. Rörelseresultatet uppgick under kvartalet till -45 Mkr, vilket motsvarar en rörelsemarginal på -1,9%.

Målet är att verksamheten ska bli lönsam någon gång under andra halvan av 2026 – vilket Simone Margulies anser vara fullt realistiskt.

Stor efterfrågan

Willys fortsätter vara ryggraden i Axfood. Kedjan står för 54 % av koncernens rörelseresultat (exklusive City Gross), och expansionen är långt ifrån över.

“Vi ser att det finns fler kunder som vill handla på Willys än vad vi har faktiska butiker. Så vi har en stor potential att fortsätta etablera fler Willysbutiker”, säger Simone Margulies.

Axfood, Mkr
Q2-2025
Konsensus
Förändring mot konsensus
Q2-2024
Förändring
Nettoomsättning
22 995
22 994
0,00%
21 044
9,30%
Rörelseresultat
934
836
11,70%
Rörelsemarginal
4,10%
4,00%
Justerat rörelseresultat
959
951
0,80%
836
14,70%
Justerad rörelsemarginal
4,20%
4,10%
4,00%
Nettoresultat
622
582
6,90%
Resultat per aktie, kronor
2,83
2,67
6,00%
Justerat resultat per aktie, kronor
2,94
2,68
9,70%

Konsensusdata från Modular Finance

Läs mer:

Axfoods Q2-siffror enligt förväntan: ”Pågår strategiska satsningar”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer