Förvaltaren minskar risken – säljer av H&M och ”dragspelet Investor”

När Johanna Ahlqvist slutade som aktieanalytiker på SEB efter 14 år för att bli fondförvaltare på Cliens så plockade hon genast bort två storbolag ur fonden som hon fick ärva. För Affärsvärlden berättar Ahlqvist nu om:
✓ Varför hon dragit ner på risken i portföljen: "Luften blir tunnare..."
✓ Varför hon tror mer på Nordnet än Avanza.
✓ Varför hon minskat i verkstadsjättar som Atlas Copco, Sandvik – och på vilket sätt Investor "fungerar som ett dragspel i fonden".
Johanna Ahlqvist, förvaltare Cliens Fonder.
Johanna Ahlqvist, förvaltare på Cliens Fonder, tror på ett positivt börsår. Men hon har samtidigt minskat risken i portföljen.

I juni har det gått två år sedan Johanna Ahlqvist lämnade posten som aktieanalytiker på storbanken SEB för att bli fondförvaltare på det betydligt mindre Cliens där hon ansvarar för allokeringen samt aktieinvesteringarna. Sedan start har hon stuvat om en hel del.  

Det första jag gjorde var att plocka bort bolag som jag inte trodde på eller inte hade en stark åsikt om. Jag plockade bort Ericsson, H&M, Essity, Securitas och Holmen. Sedan ökade jag i AstraZeneca och Atlas Copco. Hexagon och Nordnet var några av de nya innehav som jag snabbt plockade in i fonden”, säger Johanna Ahlqvist.  

Innan du blev förvaltare på Cliens arbetade du i 14 år som analytiker på SEB där du hade följt Ericsson länge – varför plockade du bort bolaget ur fonden?

”Det enkla svaret är att den industri som Ericsson är verksam i inte växer över tid. Därtill bygger produkten (basstationer) på en global standard vilket gör det svårt att ha en usp och höja priserna. Samtidigt finns en teknikrisk vilket gör att utvecklingskostnaderna tenderar att ligga på en konstant hög nivå. Med de förutsättningarna är det svårt att växa vinsten över tid. Som aktie fungerar Ericsson bäst när bolaget går igenom en omstrukturering. Men mycket av det arbetet var redan gjort när jag tog över fonden så uppsidan kändes väldigt begränsad.”   

Du valde bort H&M direkt när du kom in. Vad tror du om bolaget nu?  

”Enligt mig är ‘fast fashion’ inte förenligt med en hållbar affärsmodell. Även om H&M gör mycket inom hållbarhetsområdet så bygger kärnaffären på det. Sedan har H&M inte varit tillräckligt bra på att höja priserna mot kund. Det verkar vara en medveten strategi men innebär också att man funderar på deras pricing power och pressade marginaler under kostnadsinflationen.”

”Det som talar för att man ska köpa aktien nu är att det värsta snart är bakom dem vad gäller just kostnadsinflation där transportkostnader och råvarupriser kommer ner. Likaså har de en huvudägare som, om de fortsätter köpa aktier i nuvarande takt, har köpt ut bolaget om sex år.”  

Angående nya bolag – varför Nordnet och inte Avanza?  

”Nordnet har en större adresserbar marknad. Nordnet finns ju i hela Norden medan Avanza finns i Sverige där de har runt 80% i marknadsandel. Tittar man utanför Sverige så är konkurrensnivån betydlig lägre och endast 6% av befolkningen finns på Nordnets plattform och det är där man kan växa. Förutom fler kunder, kan Nordnet växa genom fler produkter, såsom bolån i Finland och Norge samt livförsäkringsprodukter i Danmark.”  

Johanna Ahlqvist, förvaltare Cliens Fonder.

Fakta: Johanna Ahlqvist  

Förvaltar: Cliens Mixfond tillsammans med Wilhelm Högström. 

Var tidigare aktieanalytiker på SEB i 14 år, inriktning TMT. 

Bästa investering: ”Köpte HMS 2009 när kursen stod i 54 kronor efter ett möte med VD och grundaren Staffan Dahlström. Imponerande hur de från ett examensarbete i Halmstad skapat ett globalt bolag.” 

Sämsta: ”Köpte en ny bil med hårt förvärvade pengar för att, av en idag oförklarlig anledning, sälja den ett år senare. Värdeminskningen var brutal.”    

Hobby: Började spela golf igen förra året och tog grönt kort för andra gången i mitt liv. Första gången är preskriberad.  

Varför har du minskat er verkstadsexponering?  

”Jag har minskat i Atlas Copco, ABB, Sandvik och Volvo. De har alla haft en stark kursutveckling där värderingen kommit tillbaka över sitt historiska snitt. Vi låg som högst på 67% aktievikt under februari och när vi ville dra ned risken föll det sig naturligt att skala ner på verkstadsexponeringen”, säger Johanna Ahlqvist och fortsätter:

”Mixfondens mandat sträcker sig från 25% till 75% i aktier. Nu ligger vi på 58% och då har vi även minskat vårt innehav i Investor. Investor fungerar lite som ett dragspel i fonden. Aktien speglar börsen ganska bra, med många kvalitetsbolag i flera sektorer, så vill jag snabbt få ner aktievikten och börsexponeringen är Investor en bra aktie att spela med.” 

“Luften blir tunnare…”

 Vad säger nedviktningen om din syn på börsen 2023?  

”Just nu är det ganska stor diskrepans mellan aktie- och räntemarknaden. Den amerikanska tioåringen fortsätter upp, som svar på högre än väntade inflationssiffror. Att aktiemarknaden också fortsätter upp är ett styrkebesked men luften blir tunnare ju längre upp vi kommer. Jag har därför tagit ner risken i portföljen. Generellt tror jag på ett volatilt börsår med blandad utveckling inom sektorer. Vartefter inflationen sakteligen kommer ner så kan vi förhoppningsvis lägga räntan åt sidan även om den blir kvar på en högre nivå, och börja prata om företagsvinsterna istället. Efter ett uselt 2022 tror jag vi stänger upp i år, trots en rad svarta svanar – inte minst geopolitiskt.” 

En av fjolårets stora börsförlorare, Instalco, är nytillskott i fonden, varför? 

”Instalco är ju ett installationsbolag inom el, ventilation, kyla och VS. Bolagets marginaler pressades av kostnadsinflation, vilket satte sina spår i kursen tillsammans med marknadens rädsla för att en del av försäljningen är exponerad mot nybyggnation. Vi tror att detta är inprisat i aktien och såg en bra ingångsnivå i ett långsiktigt case som hjälper att driva energiomställningen.”

”Instalco har visat bra vinsttillväxt och avkastning på investerat kapital över tid. Med en bra balansräkning är förutsättningarna goda för att de kan fortsätta addera tillväxt genom förvärv och de annonserade ju ett nytt senast i förra veckan.” 

Största innehaven i fonden på aktiesidan är Hexagon, Addtech och Investor. Vad händer med Hexagon nu när Ola Rollén slutat som VD?  

”Hexagon rider på de flesta strukturella trender. Med sensorer för realtidsmätning kombinerat med Hexagons mjukvara för att analysera datan och skapa digitala tvillingar finns många effektiviseringsmöjligheter. Vad gäller VD-bytet förstod marknaden att Ola Rollén en dag skulle sluta eftersom han suttit så pass länge. Nu rev man plåstret och han blir styrelseordförande istället. Den som tar över, Paolo Guglielmini, var tidigare COO och chef för ett av de viktigaste affärsområdena (Manufacturing Intelligence). Så jag ser ingen strategiförändring på grund av VD-skiftet.”  

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB