Läkemedelsmiljardärens röda tråd i portföljen: ”Ska bekämpa cancern”

Läkemedelsbolagens värderingar har varit alldeles för låga på börsen - därför har miljardären Thomas Eldered passat på att trycka på köpknappen. Nu berättar han för Afv om:
✓ Börscomebacken: "Vill bidra"
✓ Aktierna och bolagen han tror mest på: "Skräddarsytt vaccin mot cancer"
✓ Budet på Calliditas: "Kan muntra upp marknaden"
✓ Jätteaffären med EQT: "Skildes på ett bra sätt"
Läkemedelsmiljardärens röda tråd i portföljen: ”Ska bekämpa cancern” - eldred (1)
Läkemedelsveteranen Thomas Eldered är storägare och ordförande i investmentbolaget Flerie. Foto: Tobias Ohls.

I ett dussintal år har Flerie agerat i onoterad miljö. Tills nu. Genom ett omvänt förvärv av forskningsbolaget Index Pharmaceuticals tar sig Recipharm-grundaren Thomas Eldereds investmentbolag till börsen genom bakdörren.

“Det känns på många sätt bra att komma tillbaka till börsen. Det finns en nerv i ett publikt bolag som sätter lite spänst i organisationen”, säger Thomas Eldered som är majoritetsägare och ordförande i Flerie till Afv.

Är VD-tiden över för dig?

“Det skulle jag säga. Nu vill jag gärna hjälpa andra att komma framåt och försöka bidra med någon liten erfarenhet.”

Thomas Eldered är mest känd som medgrundare och VD för framgångssagan Recipharm. Kontraktstillverkaren köptes för tre år sedan ut från börsen för närmare 25 mdr kr av grundarna, Thomas Eldered och Lars Backsell, och EQT. En tid efter det släppte Eldered helt greppet om bolaget genom att sälja sin andel till EQT.

2012 fick Recipharm-grundarna Thomas Eldered och Lars Backsell utmärkelsen Årest Entreprenörer. Foto: EOY

Hur mår Recipharm i dag?

“Jag har extremt lite insyn i bolaget sedan jag helt lämnade. Så var det inte tänkt från början utan jag hade en önskan om att sitta kvar i styrelsen initialt. Men så blev det inte av olika skäl. Har man en gång släppt nycklarna så har man.”

Varför Eldered valde att lämna och sälja sin del vill han inte gå in på.

“Vi skildes på ett bra sätt tycker jag. EQT gjorde det bra och de kommer sköta bolaget utmärkt framöver också.”

Ökat tempo

De senaste åren har Thomas Eldered i stället lagt krut på Flerie, som har en värdering om 3 mdr kr. Eldered kontrollerar i skrivande stund knappt 97% av bolaget, enligt Holdings.

I ungefär ett år har ordföranden gått i tankarna att sätta sitt investmentbolag på börsen. I samband med listningen tar Flerie in omkring 520 Mkr genom en riktad nyemission. Bengt Julanders investmentbolag Linc är en av tagarna.

Pengarna är tänkta att användas offensivt så att portföljbolagen fortsättningsvis kan blåsa på i högt tempo. Det gäller särskilt produktutvecklingsbolagen som utgör lejonparten av portföljen.

“Det är inte sällan en sträcka av kapitalbehov innan ett bolag har en färdig produkt och kommer till marknaden. Finansieringsbehoven blir ofta större och större i takt med att utvecklingen fortskrider.”

Sektorn luckras upp

Den ofta kapitalkrävande läkemedelssektorn har av förklarliga skäl släpat efter sedan pengar börjat kosta pengar. En vändning tycks dock nu stå för dörren sedan världens centralbankers räntehöjningscykler ser ut att ha toppat.

Thomas Eldereds bästa investeringar…

“Vi har gjort några exits genom åren och två av dem sticker ut. Ett bolag som vi investerade 43 Mkr i såldes till Bristol-Myers Squibb. Fram till och med i dag har vi erhållit 506 Mkr, och det kan bli mer. Sedan investerade vi totalt 400 Mkr i bolaget Cobra Biologics och som sedan såldes för 1,2 mdr kr.”

…och sämsta

“Under 13 år har 5 bolag blivit värdelösa vilket kostat oss strax över 200 Mkr. Tack och lov brast det i tidiga utvecklingsstadier. Det tillhör spelet – det kommer bli fler bolag i portföljen som inte klarar sig av olika skäl. Investeringar inom läkemedelsutveckling kommer med väldigt hög risk.”

“Det ser definitivt bättre ut nu, även om det är från en låg nivå. I USA har vi sett en klart positiv utveckling i sektorn sedan årsskiftet och det finns anledning att tro att vi följer efter i Europa”, säger Thomas Eldered och nämner att det gör sig särskilt kännbart när det kommer till att hitta investeringspartners i de privata bolagen.

Han tror dessutom att det kan börja trilla in flera börsnoteringar inom sektorn på hemmaplan.

Nyligen friade det japanska konglomeratet Asahi Kasei till Calliditas. Budet, som innebar en premie på över 80%, kan bidra till att muntra upp marknaden generellt, tror Thomas Eldered.

Till en början var tanken att Flerie skulle investera i enbart privata bolag, men när värderingarna för läkemedelsbolagen på börsen började sjunka i slutet av 2021 kunde Eldered inte hålla sig.

“Värderingarna dök, inte minst i Sverige, utan att bolagen egentligen misslyckats med någonting. Tvärtom. De lyckades med det de sagt men tappade ändå halva börsvärdet på ett år. Några publika bolag investerade vi i nästan enbart på grund av att vi tyckte värderingarna var så pass attraktiva.”

Fleries svenska innehav

En tredjedel av bolagen i Fleries portfölj är baserade utanför Sverige.

Bolag Kapital och röster (%) Värde (Mkr) Avkastning (%)
Xspray Pharma 18,5 433 34
Empros Pharma 78,5 204 N/A
NorthX Biologics 92,3 189 N/A
Symcel 31,4 169 N/A
Atrogi 33,8 151 N/A
Mendus 23,9 111 N/A
Nanologica 41,2 87 -39
Xintela 55,7 83 -17
Toleranzia 58,0 74 -16
A3P Biomedical 8,2 71 N/A
Egetis Therapeutics 2,8 70 81
Chromafora 34,4 53 N/A
AnaCardio 19,3 52 N/A
Buzzard Pharmaceuticals 13,3 27 N/A
Sixera Pharma 23,5 26 N/A
Lipum 33,2 21 -50
Bohus Biotech 41,7 17 N/A
Alder Therapeutics 21,0 17 N/A
Strike Pharma 11,0 3 N/A
Källa: Flerie, Holdings

Ett typexempel på bolag som Thomas Eldered tycker har straffats orimligt mycket på grund av det negativa sentimentet i läkemedelssektorn är cellterapibolaget Mendus. Aktien har grusats och är ner över 90% på börsen de senaste tre åren. Fleries post är värd strax över 100 Mkr i Mendus.

“Bolagets utvecklingsprojekt har inte totalhavererat, tvärtom. Den senaste tidens nedgång har nog att göra med sentimentet. Bolagets projekt löper på helt enligt plan”, säger han konfunderat.

Fleries investeringsradar

Flerie riktar främst in sig på investeringar inom läkemedelsutveckling och mindre av medtech och generika. På så sätt skiljer sig Flerie från exempelvis Bengt Julanders investmentbolag Linc som investerar mer i bolag med beprövade preparat och produkter. Många gånger investerar Flerie tillsammans med “välkända, branschkunniga internationella investerare”.

“Vi vill hitta bolag som jobbar med att ta fram behandlingar för sjukdomar som vi i dag inte har förmåga att behandla. Vi gillar ord som banbrytande och innovativt”, säger Eldered.

Han exemplifierar med Fleries största investering – det onoterade brittiska bolaget Prokarium. Bolaget har en “unik teknologi” som tillämpas på patienter med cancer i urinblåsan. Cancerformen är en av de dyraste att behandla och det finns i dagsläget ingen bra behandling. Den som finns är dessutom “väldigt obekväm”.

“Prokariums behandling hoppas vi kommer vara mycket bättre. Färre behandlingar krävs och dessa kommer att ge färre biverkningar, tror vi.”

Prokarium har påbörjat sin första kliniska studie. Det vill säga att studier där behandlingsmetoden prövas på friska försökspersoner eller patienter. Till dags dato är Fleries ägarandel i Prokarium värd 477 Mkr, enligt Eldered.

“Vi vill äga så pass mycket av bolagen att vi kan hävda styrelseplats, som det till mångt och mycket också ser ut i de bolag vi investerat i hittills”, säger Eldered.

En annan investering på den onoterade sidan som Thomas Eldered får gåshud av att prata om är bolaget Geneos. Bolaget utvecklar ett individanpassat vaccin mot cancer.

“Vaccinet ska inte förhindra att man får cancer, utan det är ett vaccin i bemärkelsen att det ska stärka personens immunförsvar som i sin tur ska bekämpa cancern själv.”

En biopsi tas på tumören som studeras noga. Därefter designas ett skräddarsytt vaccin anpassat till hur cancern ser ut. I skrivande stund pågår kliniska studier med 34 patienter. Åtta av dem har hittills blivit helt befriade från sin cancer, berättar Thomas Eldered.

Cancerbekämpning är den röda tråden

Investeringar i bekämpningen av cancer är en röd tråd i Fleries portfölj.

Kommer vi att lyckas knäcka cancer?

“Det finns mycket kvar att göra. Det finns många former av cancer som inte har en bra behandling alls. Men man ska inte glömma bort att på vissa områden ser det helt annorlunda ut jämfört med för 20 år sedan. Vissa cancerformer har vi kommit så långt med så att de ofta kan behandlas framgångsrikt. Exempelvis vissa former av bröstcancer. Gåtan är inte bara en när det kommer till cancer och det finns inte bara ett svar”, säger Thomas Eldered.

Bolag verksamma inom metabola sjukdomar, inklusive diabetes och fetma, finns också representerade. På den noterade sidan är Xspray Pharma största innehavet. Bolaget utvecklar en teknologi för att förbättra upptaget av svårlösliga substanser i kroppen, huvudsakligen cancerbekämpade läkemedel. När läkemedlens effekt ökar behövs en mindre mängd – som i sin tur minskar eventuella biverkningar. Xsprays ledande produktkandidat, Dasynoc, är nära en lansering i USA. Det hänger på ett slutgiltigt godkännande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Beskedet väntas komma i juli.

“Bolaget har verkligen fått bitarna på plats den senaste tiden. Historiskt har det varit en del förseningar men det tror jag bolaget har lärt sig av.”

“Där ligger Sverige före USA”

Recipharm-grundaren äger också aktier i Bioarctic för 11,2 Mkr. Detta efter att han sålt av mer än halva innehavet i samband med alzheimer-bolagets kursrusning hösten 2022 och när aktien toppade kring nivån 347 kr i juni för ett år sedan. Enligt Holdings har han också mindre innehav i bland annat Resurs och Humble.

“Bioarctic är ett otroligt intressant bolag. Svenska bolag tenderar ligga lite efter de amerikanska men här är det omvänt. Jag önskar vi på Flerie hade investerat i Bioarctic tidigare. Det hade passat perfekt i portföljen.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från AMF