Lundin-arvtagaren: ”Tror inte att vi får ett bud på hela bolaget”

Lundinimperiets största bolag gräver guld i råvarurallyt. I våras körde Lundin Mining om Boliden i börsvärde – men i en intervju med Affärsvärlden hyllar VD Jack Lundin konkurrentens ifrågasatta ledning. Han kommenterar också uppgifterna om gruvbolaget som budkandidat och förklarar varför kopparpriset ska fortsätta nå nya höjder.
Lundin-arvtagaren: ”Tror inte att vi får ett bud på hela bolaget” - jack-lundin
Jack Lundin, VD Lundin Mining. Foto: Lundingruppen

Lundin Mining är en vinnare på råvarurallyt, som har lyft aktien till nya höjder. Hittills i år har aktien rusat 60% och bolaget är nu Stockholmsbörsens största gruvbolag. Börsvärdet har gått upp närmare 40 miljarder kronor och passerat 100-miljardersvallen.

Värdet på Lundinfamiljens innehav har i år ökat med närmare 6 miljarder kronor.

VD Jack Lundin räknar med att råvarurallyt fortsätter.

”Vi tror att kopparpriserna kommer fortsätta att stiga”, säger han när Affärsvärlden träffar honom på Lundingruppens kontor i Stockholm.

”När man tittar på de faktorer som driver efterfrågan på koppar, oavsett om det handlar om elektrifiering, förnybar energi eller datacenter för att bearbeta och skapa dessa AI-lösningar, så ser vi en betydande ökning i efterfrågan”, fortsätter han.

Succession i sfären

Efter Lukas Lundins tragiska bortgång i cancer 2022 tog sonen Jack för ett och ett halvt år över som “President” (jämförbart med koncernchef). Sedan årsskiftet är han även VD i gruvbolaget. Hans storebror Adam Lundin är styrelseordförande i Lundin Mining, medan den yngre brodern William Lundin leder oljebolaget IPC.

Det blev ett hastigare generationsskifte än planerat. Hur har det varit för er bröder att leda gruppen utan Lukas Lundin i snart två år?

”Tyvärr har vi inte honom med oss idag, men vi har varit i denna bransch nästan hela våra liv och arbetat med vår far och tillsammans, jag och två av mina bröder, Adam och Will, och innan dess med vår farfar och vår farbror”, säger Jack Lundin och lägger till:

”Så vi har förberett oss på att vara ledare inom Lundin-gruppen sedan vi var unga.”

På torsdagen höll Jack Lundin en dragning på Paretos investerarkonferens. Foto: Pareto

SYDAMERIKA DOMINERAR

Under de två senaste åren har Lundin Mining gjort två stora förvärv i Vicuña-distriktet, där den ena ligger i Argentina och den andra i Chile. I det senaste förvärvet av den chilenska koppargruvan Caserones landade prislappen på omkring 10 miljarder kronor.

Gruvområdet har på kort tid seglat upp som det viktigaste för Lundin Mining och efter förvärven har koppar ökat till 75% av omsättningen.

”När vi tittar på vad som är kärnverksamheten för Lundin Mining framåt, är vi väldigt fokuserade på Amerika och då talar vi mest om vad vi har på gång i Sydamerika”, säger Jack Lundin.

Han är inte ensam om att leta efter förvärvsmöjligheter i gruvbranschen. Financial Times har beskrivit det som nu pågår som en kapplöpning för att säkra tillgången på mineraler som är avgörande för energiomställningen.

Världens största gruvbolag BHP vill köpa rivalen Anglo American. Om affären går i lås blir det den största gruvaffären någonsin. Detta samtidigt som Abu Dhabi-gruppen IHC har inlett en köpräd av gruvor i Afrika.

Även Lundin Mining har lyfts fram som en tänkbar budkandidat. Nu senast av Handelsbankens placeringsstrateg Peter Engstedt förra veckan.
Har du upplevt något intresse från potentiella köpare?

”Vi är en stark aktör, har en fantastisk portfölj och team, så jag tror vi är rätt skyddade från ett potentiellt övertagande”, säger Jack Lundin och fortsätter:

”Men det är klart. Om det finns en möjlighet att realisera värden, är det vårt ansvar, men vi tror inte att vi kommer att få ett bud på hela bolaget.”

Lundin Mining har flera verksamheter utanför Nord- och Sydamerika, som Jack Lundin nu benämner som det viktigaste området framöver. I Europa finns dels svenska Zinkgruvan i Askersund och gruvan Neves-Corvo i Portugal.

”Vi har en bra produktion och starka finanser från våra europeiska tillgångar”, säger Jack Lundin som återkommer till att han inte utesluter försäljning av hela, eller delar, av verksamheten.

”Men vi förblir opportunistiska. Vi behöver inte sälja våra europeiska tillgångar idag. Men om vi känner att vi skulle kunna få ett bättre pris genom att sälja snarare än att skörda framtida fria kassaflöden, är det vår plikt att utforska den möjligheten vidare.”

Lundin Mining driver Zinkgruvan i Askersund. Foto: Zinkgruvan

UNDVIKT STOCKHOLMSBÖRSEN

Lundinbröderna har på senare tid breddat sfären med en rad nya bolag: Faraday Copper, Montage Gold och Fireweed. Det är mer eller mindre långt gångna gruvprojekt som alla har gemensamt att de är noterade i Kanada, men inte i Sverige.

Lundinfamiljens portfölj

Familjen Lundins ägande i aktier uppgår till 66 miljarder kronor enligt ägardatabasen Holdings. Men då räknas bara bolag som är listade i Norden (och några olistade). De senaste tillskotten i portföljen är endast noterade i Kanada, och är inte medräknade.

# Bolag Ägarandel Värde (Mkr)
1 Aker BP 14,4% 24 401
2 Lundin Mining 15,4% 15 595
3 Lundin Gold 26,7% 9 892
4 Filo 32,4% 8 465
5 International Petroleum 30,4% 5 970
6 Orrön Energy 33,4% 768
7 ShaMaran Petroleum 26,0% 480
8 Lucara Diamond 24,9% 311
9 VNV Global 5,0% 190
10 Pomegranate Investment* 14,7% 87
11 Africa Energy 6,0% 61
12 Alva Labs* 8,0% 41
13 Voi Technology* 4,0% 26
*Onoterat innehav. Källa: Holdings

Samtidigt som den nya generationen har en annan relation till Sverige än de tidigare.

”Jag känner mig mer kanadensisk eftersom jag har tillbringat mer tid där. Jag växte upp i Kanada, men jag har tillbringat somrarna i Sverige. Jag har fortfarande många kusiner här och tycker om att komma hit”, säger Jack Lundin och påpekar att han är i Sverige på affärsresor tre–fyra gånger om året.

Era senaste noteringar är inte gjorda i Stockholm. Är planen att minska banden till den svenska kapitalmarknaden framöver?

”Med tanke på hur mycket tid vi har spenderat här de senaste 18 till 24 månaderna, skulle jag snarare säga att det är tvärtom. Vi är verkligen fokuserade på att växa vår aktieägarbas här i Skandinavien”, säger Jack Lundin som fortsätter med att hylla en annars ifrågasatt bolagsledning hos konkurrenten:

“Vår konkurrent Boliden gör ett bra jobb och har en erfaren ledning. De är en mycket uppskattad kund till Lundin Mining och vi har en stark relation. Men jag tror också att ett mått av sund konkurrens är bra – och att Lundin Mining har en möjlighet att attrahera investerare som vill diversifiera sina portföljer.”

Enligt kommunikationschefen Robert Eriksson finns också ett annat skäl till att bolagen inte har noterats i Sverige. Att börserna i Kanada är lättillgänglig för svenska investerare.

”Om du är kund hos någon av nätmäklarna är avgifterna i princip desamma som att köpa i Stockholm och det är inte krångligare. Det är inget stort hinder”, säger han.

BESTEG MOUNT EVEREST

Utanför jobbet är Jack Lundin något av en äventyrare och i fjol besteg han Mount Everest tillsammans med sin bror William, samtidigt som de samlade in pengar till hjärncancerforskning.

Har du några nya äventyr inplanerade?

”Det finns alltid nya äventyr att uppleva. Men för egen del är det största äventyret just nu att göra Lundin Mining till det bästa företaget som det kan vara.”

Läs ocksåBoliden-VD:ns galna resande – ”positivt överraskad” av talibanstyrda Afghanistan

Läs ocksåHandelsbanken: Lundin Mining, MTG och Investor-innehavet kan bli uppköpta

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF