Oscar Karlsson fyller nya fonden: ”Evolution var royal straight flush”

"Micro cap är spännande och uppenbarligen går det att hitta fullträffar", säger Oscar Karlsson, som fyllt den nya mikroportföljen på Enter Fonder med innehav. För Afv berättar den prisade förvaltaren om bortglömda pärlor, simulatorer och contrarian-case.
Oscar Karlsson fyller nya fonden: ”Evolution var royal straight flush” - Oscar Karlsson
Mikrobolagsförvaltaren Oscar Karlsson. Foto: Enter Fonder

Hemma har han en tvååring och en sexåring och på jobbet en fond som inte ens är ett år gammal.

“Ja, jag har fullt upp på båda fronter”, säger förvaltaren Oscar Karlsson med ett skratt.

Det är drygt ett år sedan han lämnade Handelsbanken för att starta Enter Fonders micro cap-fond. Tillsammans med Jon Hyltner förvaltar han både den och Enters Småbolagsfond.

Rapportperioden har han varvat med lite välbehövlig semester.

“Det var lika stora slag på marknaden som i sommarvädret”, säger förvaltaren om rapportreaktionerna.

OSCAR KARLSSON

Gör: Förvaltar Enter Micro Cap och Enter Småbolagsfond.
Ålder: 38.
Familj: Fru och två barn.
Bakgrund: Master i banking & international finance från Bayes Business School, London. Tidigare förvaltare på Handelsbanken, analytiker och aktieskribent. Året bästa Sverigefondförvaltare 2020.

STYRKETECKEN I SIMULATORN

Surgical Science, läkarnas motsvarighet till flygsimulator, är ett av fondens nyaste innehav och aktien störtade 20% på rapport förra veckan.

“Ett tydligt exempel på den senaste tidens negativa tolkningsföreträde. Med tre analytiker som följer blir konsensus lite spretigt och aktien ställer ner väldigt mycket. Visst, försäljningen var lite sämre än väntat, men marginalerna håller uppe väl.”

Oscar Karlsson menar att det snarare är ett tecken på styrka och kvalitet, att bolaget trots svagare försäljning klarar att hålla lönsamheten. Att VD Gisli Hennermark flaggade i rapporten för att bolaget över tid förväntas tappa marknadsandelar ser han som naturligt.

“Surgical Science är nästan ensamma i nischen och helt dominerande i dag. Det vore konstigt om de inte skulle tappa andelar. Det är mer ett kvitto på att nischen är bra och att det är fler som vill vara med.”

Foto: Surgical Science

Om Enter passade på att öka simulator-innehavet dippen vill han inte svara på.

“Vi kan inte säga någonting om hur vi agerar precis här, eftersom det är så färskt.”

De flesta av de drygt 40 innehaven är tämligen färska, eftersom mikrobolagsfonden bara varit igång sedan årsskiftet. Oscar Karlsson är glad att den äntligen är igång, efter att ha spenderat slutet av förra året med att sätta upp investeringsstruktur och process.

FRIENDS AND FAMILY

“Det har varit fantastiskt kul att gå igenom bolagen för att mejsla fram vilka som är de 50 bästa som vi vill äga över tid. Sen har det varit mycket jobb med att träffa potentiella investerare också.”

Fonden är fortfarande liten, med ett förvaltat kapital på ungefär 30 miljoner kronor just nu.

“Det är friends and family än så länge. Men Enters småbolagsfond startade med 3 miljoner och idag är den runt 3,5 miljarder”, säger förvaltaren som ännu inte behöver oroa sig över var taket på fonden ska ligga.

ENTER MICRO CAP

10 största innehav: Vitec, Profoto, CTT Systems, BTS Group, Engcon, Xvivo Perfusion, Alimak Group, MedCap, Lime Technologies, Nederman Holding
Utveckling sedan start (januari 2023): -2,29%
AUM: 30 miljoner kronor

I dag finns det knappt ett tiotal mikrobolagsfonder i Sverige. Att få starta något nytt och lite unikt var en av anledningarna till att Oscar Karlsson lämnade sitt jobb som storbolagsförvaltare på Handelsbanken.

“Det är ett spännande segment och förutsättningarna för en förvaltare att göra stor skillnad är bättre i små bolag. Large cap-bolagen har ofta ett tjugotal analytiker som följer dem så de är betydligt mer genomlysta och därför är det svårare att hitta felprissättningar där.”

SEX FILTER

Då mikrobolagssegmentet i Sverige omfattar ungefär 650 bolag har det varit en del för Oscar Karlsson att gå igenom. För att vaska fram bolagsguld använder han sig av sex filter.

“Det första kriteriet är att market cap bör vara över en miljard, då försvinner nästan 300 bolag. Sen tar vi bort de som inte passar vår hållbarhetsprofil och då försvinner ytterligare 30–40 bolag. Efter det filtrerar vi bort bolag som inte är lönsamma”, berättar Karlsson.

I nästa steg sållas bolag bort som växer mindre än, eller som, BNP med 4–5% marginal, i väldigt mogna branscher med hög konkurrens, utan något extra som lockar förvaltaren.

“Bolag som växer mer än BNP med högre marginaler, där börjar det bli intressant. Då har vi ungefär 150 stycken kvar att gräva i, där vi väljer ut de med mest långsiktigt intressanta teman, men som också levererar här och nu.”

Foto: JM

LAST MAN STANDING

Ett nytt innehav i fonden är JM, som sticker ut lite sektormässigt bland teknik- och mjukvarubolagen. Oscar Karlsson ser dem som “last man standing” i en tuff bostadsmarknad.

“JM är ett contrarian-case. När värderingen kommit ner till de här nivåerna, samtidigt som sentimentet är nattsvart, så har det historiskt sett varit en bra tidpunkt att köpa in sig för den som är långsiktig. När marknaden väl normaliseras om några år, så borde det här ha varit en hygglig entry point.”

Läkemedelsföretaget Bonesupport är ett annat nytt innehav.

“Vi brukar undvika bolag som gör förlust, utan vi vill komma in när produkten i sig är bevisad och lönsam. Där tycker vi att Bonesupports produkt är tillräckligt verifierad och godkänd för att kunna skala upp. Det går väldigt bra för dem, bland annat i USA.”

Inom life science har de också MedCap.

“De är en slags serieförvärvare som ger väldigt bra riskspridning inom hälsovårdstemat. De är superskickliga på det de gör och ger exponering mot sektorn på ett lönsamt sätt.”

Teqnions VD Johan Steene

HÖGPRESTERARE OCH TEQNIONER

Fonden har också öppnat dörren för Johan Steenes “teqnioner”.

“Vi tycker att Teqnion ser spännande ut. De har byggt en intressant plattform för att kunna fortsätta utvecklas och göra förvärv och vi tycker att de har gjort det på ett sunt sätt. Det verkar ha en bra företagskultur, så dem är vi lite nyfikna på.”

En av fondens högpresterare så här långt är Vitec, som är upp 40% i år och nyligen levererade en stark rapport.

“Det är en fantastisk affärsmodell, en serieförvärvare som dessutom verkar i en digital miljö som tydligt växer mer än BNP, i vitt spridda nischer. De är verkligen lite av sinnebilden av det vi letar efter.”

Bostadsplattformen Hemnet är det innehav som gått allra starkast i år med +60%

“De har bevisat sig hyggligt med sin pricing power och det ser ut som att de kommer att lyckas med att öka priskomponenten. Sen är det ju som med JM, förr eller senare kommer det en annan tid och situation på bostadsmarknaden.”

Foto: Electrolux Professional

MAX 20 MILJARDER

Electrolux Professional töjer på den övre mikrobolagsgränsen, med ett market cap på 16 miljarder kronor.

“Andra microbolagsfonder har sin övre gräns runt 8–10 miljarder i marknadsvärde, men vi har valt att kunna gå upp till 20 miljarder”, förklarar Oscar Karlsson.

“Electrolux ger oss en bred industri- och konsumentexponering som blir väldigt robust och bra att ha i ett micro cap-perspektiv. Globalt tung industri är inte alltid så lätt att hitta bland bolag som är runt 5 miljarder.”

Profot
Foto: Profoto

BORTGLÖMD PÄRLA

Profoto är fondens näst största innehav, som med sin utrustning för professionella fotografer är världsledare inom sin nisch.

“Aktien är väldigt illikvid och det pratas inte så mycket om den. Ett väldigt fint kvalitetsbolag, som inte minst har bevisat sina kvaliteter det senaste året när försäljningstillväxten varit låg. De har haft drygt 25% marginal, har en nettokassa och 4,5% direktavkastning, vilket är fantastiskt. En bortglömd pärla!” säger förvaltaren som nyligen varit ute på en demovisning.

“Många tror att det är kameran som är grejen för att få ett fantastiskt Vanity Fair-omslag, men mycket är belysningen. Det är just de sakerna som Profoto är så bra på. Lampor, blixtar, hård- och mjukvara. För fotograferna är det Profoto-grejer som gäller.”

URLADDAT OCH NEDSLÄCKT

På den negativa sidan i portföljen ligger Garo, vars aktie nästan halverats i år.

“Det var uppenbart att det var svagt inom e-mobility med laddarna när vi tog in dem, men då var ju elektrification upp väl. Nu när det är tvärstopp inom bygg så blev det tungt för electrification också.”

Elektrikerfavoriten Plejd har också haft ett mörkt år, med -30%.

“Det är en spännande produkt men vi vågar inte ta någon betydande position. Vi vill följa och se om de kan växa utomlands, såsom i Norge. Verksamheten i Nederländerna och Finland skulle kunna växla upp. I den negativa vågskålen är såklart bygg.”

Att de har så många innehav i fonden, trots ett modest förvaltat kapital, gör att det blir få aktier i absoluta tal.

“Det viktiga är att procentsatserna speglar agerandet som vi skulle ha gjort om fonden varit klart större. Fallgroparna är också större när bolagen är mindre, så en viss mån av diversifiering tror vi är bra i segmentet.”

Foto: Evolution

ESSET I ÄRMEN

I en intervju 2015 lyfte Oscar Karlsson fram Evolution som ett ess ur rockärmen.

“Det var nog mitt bästa tips hittills, det blev en royal straight flush!” säger han och låter nöjd.

“De är också ett av skälen till varför det här segmentet är så spännande. Evolution hade ett börsvärde på 1,2 miljarder när de kom till börsen och nu är de ett av de tio största bolagen i Sverige. Bevisligen går det att hitta sådana fullträffar.”

I sin jakt på nästa straight flush blir det ungefär två bolagsbesök i veckan för Oscar Karlsson. För att kompensera för alla kakor tränar han varje dag innan jobbet.

Är du en sån där 5 o’clock person?

“Nej, jag är nog mer en halv sju-person, rakt ut och träna och sen till jobbet.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer