Intervju Investeraren
Per H Börjesson: ”Det är köpläge – kan vara rätt med belåning 2023”
Per H Börjesson började investera redan som student. Hans och vännernas aktiesparklubb har blivit Spiltan Invest med en portfölj värderad till cirka 8 miljarder. 30% av tillgångarna ligger i onoterade bolag och tyngst är vikten mot tech där 57% av det totala aktieinnehavet är fokuserat. Den i särklass största posten är i dataspelbolaget Paradox, som står för 45% av portföljvärdet.
Investmentbolaget äger även 80% av Spiltan Fonder som har cirka 1 miljon kunder och 75 miljarder kronor placerade i sju fonder.
Hur ser du tillbaka på börsåret 2022?
“Börsen har som vanligt varit manodepressiv vilket varit tråkigt för vår aktiekurs. Från 345 kr och 35% substanspremie i slutet av förra året har den gått ner till runt 210 kr med 20% substansrabatt idag. Men substansvärdet har bara gått ner någon procent vilket är det avgörande då det på lång sikt är substansvärdets utveckling som är viktigast för ett investmentbolag. Paradox som är vårt största innehav är fortsatt starkt och vi har nyligen gjort investeringar i två onoterade bolag. Är man långsiktig som aktieägare så ska man klara – och måste räkna med – att aktier då och då går ner 40%.”
Du är känd för dina “bli miljonär”-böcker. Är det lättare att tjäna pengar i dåliga tider?
“Givetvis – köp böcker och aktier när det är rea. Visst kämpar många sparare med ökande kostnader i hushållet men om man har möjlighet ska man absolut fortsätta månadsspara och kanske till och med öka. Det finns alltid en risk att marknaden går ner ytterligare 20-30%, men i grunden är det köpläge. Det man absolut inte ska göra är att drabbas av panik och sälja.”
Vad tror du om börsåret 2023?
“Jag är optimist inför nästa år men man måste vara ödmjuk inför att ingen vet säkert något om framtiden. Enligt statistiken som tittar på hur det gått förut efter en stark nedgång så kommer börsen att ha gått upp 80% om fem år, och det tror jag absolut stämmer. Man såg ju hur det stack iväg när det kom en positiv signal från USA om att inflationen går ner. Det finns starka anpassningsmekanismer som dämpar nedgången, till exempel gör energipriserna att alla sparar el vilket i sin tur omedelbart sänker inflationstrycket. Jag tycker rentav att det långsamt sprider sig en känsla bland vänner med mycket pengar att nu kan det bli uppstå en fear of missing out när det vänder. Ett nytt år är som en ny golfrunda där allt kan hända.
Men jag förundras alltid över att investerande görs till något så komplext – att det ska vara så svårt att bete sig rätt på en marknad. Det finns en bok som heter något i stil med Varför smarta människor gör så många dumma saker med sina pengar. Det kan handla om att bli påsåld alltifrån kryptovalutor till dödsförsäkringar när det enda du behöver göra är att köpa in dig i 5 stora svenska investmentbolag. Sedan kan du åka iväg i 20 år och när du kommer tillbaka har du slagit marknaden, så enkelt är det.”
Är det?
“Ja, långsiktighet lönar sig och modet att ligga kvar i det man tror på. Att sälja bra bolag för tidigt är det i särklass vanligaste misstaget. När Paradox stod för 75% av vårt värde kom besserwissrar och tyckte att vi skulle sälja. Spiltan Invest har sålt av lite aktier då och då men om vi hade legat kvar med alla Paradox aktier skulle kanske vi haft en substans på 10 miljarder idag istället för 8.”
Är någon bransch särskilt intressant inför 2023?
“Försäkringsbolag kan tjäna på att räntan är högre om de får bättre avkastning på sina floats (inbetalda premier som inte gett några utbetalningar ännu, reds anm). Där finns vi med genom vårt innehav i Berkshire Hathaway och under 2022 har vi köpt ca 8% i Solid Försäkring. Carbomax, som vi nyligen investerade i, befinner sig också i en industri med stark tillväxt. De importerar biokol och metallegeringar till att producera fossilfritt stål.”
Onoterade bolag står för 31% av Spiltans portföljvärde. Hur ser du på utvecklingen av värderingar i onoterade företag i stort?
“De som investerat hundratals miljoner i bolag till miljardvärderingar i olönsamma tillväxtbolag har förstås tagit stora smällar, men vi har inte haft behov av några nedskrivningar och satsat mycket mindre belopp i denna typ av bolag.”
Ni är stora majoritetsägare i Spiltan Fonder, ett innehav som motsvarar 8% av Spiltan Invests portfölj. Hur går det föri fondbranschen nästa år?
“Det märks förstås alltid när volymerna går ner, men de flesta sparare är långsiktiga så jag ser det som relativt stabilt. Värdena svänger, inte antalet kunder, och långsiktigt går det upp igen med börsen. Vi har ett fint varumärke i Spiltan Fonder så när börsen går upp igen kommer förvaltad volym att öka.”
Fondbolaget delade ut 100 miljoner 2021. Hur blir det med kassaflödet därifrån till Invest-sidan framöver, finns det kvar att ta av?
“Ja vi räknar med ungefär samma resultat nästa år.”
Spiltan Invest har 45% av sitt värde i Paradox. Är det fortfarande en bra tyngdpunkt?
“Vi tror på att kombinera fokus med diversifiering och Paradox är det fokusföretag vi har och som vi känner sedan mycket länge. Sex miljoner spelare skapar en bra basvolym och givet att de investerat hundratals timmar i spelmiljön ger de stabilitet. Visst finns alltid en osäkerhet hur det ska gå när man släpper ett nytt spel, det är som premiären på en ny film. Men företaget har tre kanonkvartal bakom sig, 1,4 miljarder i dataspel under utveckling i balansräkningen och en långsiktig utvecklingsplan. Microsofts planerade köp av Activision Blizzard innebär att stora bolag har prenumerationsmodeller för spel som liknar Netflix. Det gör Paradox intressant.”
Menar du intressant som uppköpskandidat för Microsoft?
“Vi har inga planer på att sälja vårt innehav men det är väl vad marknaden ser, att Paradox skulle kunna passa in i en sådan strategi.”
Utanför tech-branschen har ni 16% av ert innehav i fastighetsmarknaden, som har motvind idag. Hur ser du på er investering i till exempel bostadsutvecklaren KlaraBo?
“Aktiemässigt har det varit en resa eftersom bolaget noterades på 35 kr för precis ett år sedan, steg till 50 kr och nu ligger aktien på 18 kr. Men egentligen finns inga substantiella frågetecken i bolaget. Vi har inga vakanser, och förväntar oss inga, utan värderingen handlar om antaganden om tidsperspektiv kring räntan, inflationen och hur mycket hyrorna kan gå upp. Vi har bundna lån på tre år på cirka 2%, och det är klart, om räntan är fortsatt hög när lånen läggs om så försvinner en stor del av driftnettot. Det är ju sånt scenario som marknaden antar. Men jag tror inflationen och räntorna kommer att gå ner.”
Vilken horisont tänker du då – 3, 6, 9 månader…?
“Som sagt kom ju en signal från USA om lägre inflationstakt, men jag nöjer mig med att säga att jag ser en vändning under 2023. Hushållen kommer att ha det tufft litet längre men börsmässigt tror jag att det vänder upp betydligt tidigare. Så det gäller att ligga kvar. De som sålde i mars 2019 gick miste om en uppgång på 60% under resten av året. Man måste våga köpa och ligga kvar i sådana här lägen.”
Du är ett känt Warren Buffett-fan som till och med skrivit en bok om honom. Vilka smarta drag gör han i dagens marknad med Berkshire Hathaway?
“Han har gjort ett par affärer i år som varit förutseende, bland annat köpte han två oljebolag innan oljepriset stack och ett försäkringsbolag som han hade studerat i 20 år innan han tyckte att det var rätt tid att kliva in. Han har flera bolag med starka kassaflöden, bland annat inom järnväg, flygdelar och försäkring. För Buffett handlar det alltid om långsiktighet och att vara påläst så att han är redo att agera snabbt när ett tillfälle dyker upp.”
Ni har sänkt er kassa från 4% till 1% och du pratar om att fortsätta investera. Innebär det att ni kan tänka er att använda belåning, som många andra investmentbolag gör men som ni hittills undvikit?
“Ja, vi har alltid varit försiktiga med belåning, precis som Buffett, eftersom det både går snabbare uppåt och neråt med belåning, Men under 2023 kan vara rätt tid att ta upp viss belåning för större affärer och vi kommer att väga det mot alternativet att sälja de likvida bolag som vi har. Men vi har nya kreditramar som gör det möjligt att låna, som vi inte utnyttjat hittills.”
Du har personligen köpt aktier i Spiltan Invest under hösten för nästan fyra miljoner kronor. Någon särskild anledning?
“Privat lever jag som jag alltid har gjort och behöver inget mer. Så när jag får in nya pengar via utdelning och annat så investerar jag gärna i Spiltan med rabatt som jag förstås känner och tror på.”
Per H Börjesson
VD för Spiltan Invest, värderat till 8 miljarder kronor
Utveckling i år: -1% (substansvärde), -25% (aktiekurs)
Utveckling 3 år: +51% (substansvärde), -9% (aktiekurs)
Spiltan Invest äger 80% i Spiltan Fonder som förvaltar 75 miljarder kronor
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer